Class 10 English Chapter 9 MCQ

Class 10 English Chapter 9 MCQ is the most important part of the HSLC 2023 Final Exam. That’s why we are on the Assamese Medium Website to discuss some important Multiple Choice Questions & Answers for you.

Class 10 English Chapter 9 MCQ

If you are a student of Class 10 in Assamese Medium then this website may help you a lot to Secure 100% Marks in HSLC 2023 final exam. As NEP 2023 (New Education Policy-23) has decided to distribute marks in English Class 10 in main two categories as MCQ and Others that’s why Assamese Medium website is going to discuss the most important Multiple Choice Question and Answer from Class 10 English Chapter 9 MCQ for HSLC 2023 Final Exam.

Class 10 English Chapter 9 MCQ [Chapter 9 The Ball Poem MCQ]

1. Who is the poet of the poem ‘The Ball Poem’?
(A) Sylvia Plath
(B) W.B Yeats
(C) Robert Frost
(D) John Berryman.
Ans: (D) John Berryman.

2. Why are the boy’s eyes desperate?
(A) Because he has lost his ball.
(B) Because he has lost his money.
(C) Because he has lost his gloves
(D) None of the Above
Ans: (A) Because he has lost his ball.

3. What does ‘in the world of possessions’ mean?
(A) Love
(B) Lust
(C) Materialistic things
(D) None of the Above
Ans: (C) Materialistic things

4. Where was the boy staring down?
(A) the sea
(C) the harbor
(B) the ocean
(D) the lake
Ans: (C) the harbor

5. Name the literary device used in “And no one buys a ball back.’
(A) Metaphor
(C) Alliteration
(B) Simile
(D) Anaphora
Ans: (C) Alliteration

6. Why does the poet decide not to console the boy?
(A) He is busy
(B) He is indifferent
(C) It will be of no use
(D) He is happy
Ans: (C) It will be of no use

7. According to the poet, what is the
child learning?
(A) to bear loss
(B) to take care of things
(C) to be responsible
(D) to be careful
Ans: (A) to bear a loss

8. What does a ball cost?
(A) 5 dimes
(B) 10 dimes
(C) 1 dime
(D) 4 dimes
Ans: (C) 1 dime

9. What is the boy playing with?
(A) bat
(B) ball
(C) car
(D) bus
Ans: (B) ball

10. Name the literary device used in “Merrily bouncing, down the street, and then Merrily over —— there it is in the water!”
(A) Metaphor
(B) Simile
(C) Alliteration
(D) Anaphora
Ans: (D) Anaphora

11. Who would not intrude on the boy?
(A) The Ball
(B) The Poet
(C) The Gloves
(D) None of the Above
Ans: (B) The Poet

12. Why is money called external?
(A) We need to earn money through hard work.
(B) We can replace the lost things with its help.
(C) It is made in an artificial way.
(D) None of the Above
Ans: (B) We can replace the lost things with its help.

13. What was the reaction of the boy at the loss of his ball?
(A) Sad
(B) Confused
(C) Happy
(D) None of the Above
Ans: (A) Sad

14. What has the boy lost in the water?
(A) His ball
(B) His bat
(C)Hiswicket
(D) His gloves
Ans: (A) His ball

15. How does the child react to the loss?
(A) stands rigid
(B) trembles
(C) stares
(D) all of them
Ans: (D) all of them

16. Where does the ball go?
(A) drain
(C) house
(B) well
(D) water
Ans: (D) water

17. What according to the poet the boy has to realize?
(A) The boy has to realize what it means | to lose a thing that is most dear to him
(B) The boy has to realize the value of money
(C) The boy has to realize not to be upset.
(D) The boy should realize the importance of time.
Ans: (A) The boy has to realize what it means to lose a thing that is most dear to him

18. What does in a world of possessions” mean?
(A) It means possessing various items.
(B) It means a world full of artificial things
(C) the world of possessions’ means a world full of material things valued, owned, and priced because of their worth
(D) The world where everyone is materialistic
Ans: (C) in the world of possessions’ means a world full of material things valued, owned, and priced because of their worth

19. He senses first responsibility – what responsibility is referred to here?
(A) The responsibility to cope with bearing the loss through self-understanding on losing the ball
(B) The responsibility to take charge of his feelings.
(C) The responsibility to not lose your things
(D) The responsibility to be happy in every situation.
Ans: (A) The responsibility to cope with or bear the loss through self-understanding of losing the ball

20. What does the poet mean by the epistemology of loss?
(A) It means that loss is transient.
(B) It means that loss is painful.
(C) It means to understand the nature of loss
(D) It means to cope with life
Ans: (C) It means to understand the nature of loss

21. The poet does not offer a new ball to the boy because he wants him to learn the value of
(A) responsibility
(B) loss
(C) money
(D) ability
Ans: (B) loss

22. While recovering from the loss, what does the bay in the ‘The Ball Poem realize?
(A) We must learn to move on.
(B) Loss is a part and parcel of life.
(C) It was just a playing ball.
(D) Both (A) and (B)
Ans: (D) Both (A) and (B)

Here is the list of important MCQs from Class 10 English Animals. We have tried our best to provide the important multiple-choice question and their answer for the upcoming final exam 2023. If you like our content, feel free to share it with your friends and family.

Leave a Comment