Class 10 English Chapter 7 MCQ

Class 10 English Chapter 7 MCQ is the most important part of the HSLC 2023 Final Exam. That’s why we are on the Assamese Medium website to discuss some important Multiple Choice Questions & Answers for you.

If you are a student of Class 10 in Assamese Medium then this website may help you a lot to Secure 100% Marks in HSLC 2023 final exam. As NEP 2023 (New Education Policy-23) has decided to distribute marks in English Class 10 in main two categories as MCQ and Others that’s why Assamese Medium website is going to discuss the most important Multiple Choice Question and Answer from Class 10 English Chapter 7 MCQ for HSLC 2023 Final Exam.

Class 10 English Chapter 7 MCQ

Class 10 English Chapter 7 MCQ [Amanda MCQ]

1. Who was Amanda?
(A) A college-going girl.
(B) A school-going girl.
(C) A factory worker.
(D) None of the Above
Ans: (B) A school-going girl.

2. How is silence described?
(A) Golden
(B) Silver
(C) Platinum
(D) Love
Ans: (A) Golden

3. What does Amanda wish to do in the sea?
(A) catch the fishes
(B) hunt various animals
(C) watch soft-moving waves
(D) None of the Above
Ans: (C) watch soft-moving waves

4. Name the literary device used in the line “freedom is sweet”
(A) Anaphora
(B) Enjambment
(C) Metaphor
(D) Alliteration
Ans: (C) Metaphor

5. How should Amanda sit?
(A) Long Sit
(B) Side Sit
(C) Straight
(D) Ring Sit
Ans: (C) Straight

6. She is being instructed to
(A) clean her room
(B) clean her uniform
(C) wash the dress
(D) lit the candle
Ans: (A) clean her room

7. What should Amanda not do to her shoulders?
(A) Straight
(C) Ring
(B) Hunch
(D) None of the Above
Ans: (B) Hunch

8. What could Amanda do if she were a
mermaid?
(A) Be in the green sea
(B) Lead a relaxing life
(C)All of the above
(D) None of the above
Ans: (C) All of the above

9. What does Amanda wish to do in the sea?
(A) Catch the fishes
(B) Hunt various animals
(C) Watch soft-moving waves
(D) None of the Above
Ans: (C) watch soft-moving waves

10. Who is asked to stop sulking?
(A) Amanda
(B) Poet
(C) Amanda’s mother
(D) Poet’s friend
Ans: (A) Amanda

11. What was Amanda to finish?
(A) Her Homework
(B) Her hair
(C) Her bath
(D) Catch the fishes
Ans: (A) Her Homework

12. Amanda thinks that she’ll never let down her
(A) white hair
(B) bright hair
(C) yellow hair
(D) bronze hair
Ans: (B) bright hair

13. What does the speaker ask Amanda not to do to her nails?
(A) Wash it
(B) Bite it
(C) Hurt it
(D) none of the above
Ans: (B) Bite it

14. Name the literary devices used in the line “Stop that slouching and sit up straight”.
(A) Anaphora
(C) Metaphor
(B) Assonance
(D) Alliteration
Ans: (D) Alliteration

15. Why should Amanda not eat chocolate?
(A) It causes heart disease.
(B) It will damage the liver.
(C) It causes acne.
(D) It causes cancer.
Ans: (C) it causes acne.

16. Who is the poet of the poem “Amanda”?
(A) Leslie Norris
(B) Robert Frost
(C) Carolyn Wells
(D) Robin Klein
Ans: (D) Robin Klein

17. How is silence described?
(A) Golden
(C) Platinum
(B) Silver
(D) Love
Ans: (A) Golden

18. She is instructed to –
(A) eat meals
(B) take tea
(C) blow the fire out
(D) sit up straight
Ans: (D) sit up straight

19. What is the meaning of “slouching”?
(A) Bend
(C) lie down
(B) Sit in a lazy way
(D) bend backward
Ans: (B) Sit in a lazy way

20. What does she picture herself as in the last stanza?
(A) Mermaid
(B) Orphan
(C) Rapunzel
(D) None of the Above
Ans: (D) None of the Above

21. Name the literary device used in the line “Don’t bite your nails, Amanda! Don’t hunch your shoulders, Amanda!”
(A) Anaphora
(C) Metaphor
(B) Enjambment
(D) Alliteration
Ans: (A) Anaphora

22. I am an orphan, roaming the street. I pattern soft dust with my hushed, bare feet, The silence is golden, and the freedom is sweet.
i) The tone of the given lines is
(A) analytical.
(B) despairing.
(C) peaceful.
(D) nervous.
Ans: (C) peaceful

23. The golden silence is contrasted with the
(A) The chaos of the street.
(B) constant instructions received.
(C) The sweetness of freedom.
(D) hushed, bare feet.
Ans: (B) constant instructions received.

24. What will Amanda’s behavior make people think?
(A) Her mother loves her
(B) Her mother harasses her
(C) Her mother is understanding
(D) Both A and C
Ans: (B) her mother harasses her

25. Don’t bite your nails, Amanda! Don’t hunch your shoulders, Amanda! Stop that slouching and sit up straight, Amanda!
i) The purpose of the speaker’s words in the given extract is to
(A) show the speaker’s power over the listener.
(B) make the listener a better human being.
(C) advise the listener as an elder.
(D) improve the listener’s posture and habits.
Ans: (D) improve the listener’s posture and habits.

26. What does the repetition of “Amanda!” at the end of each line reflect?
(A) It describes the speaker I talking to.
(B) It represents the absent-mindedness of the listener.
(C) It shows the frustration of the speaker.
(D) It helps create a rhyme scheme.
Ans: (C) It shows the frustration of the speaker.

27. In Amanda there are………stanza
(A) five
(B) six
(C) seven
(D) eight
Ans: (C) seven

28. The sea is
(A) languid and emerald
(B) languid only
(C) emerald only
(D) None of these
Ans: (A) languid and emerald

1 thought on “Class 10 English Chapter 7 MCQ”

Leave a Comment