Class 10 English Chapter 6 MCQ

If you are a student of Class 10 in Assamese Medium then this website may help you a lot to Secure 100% Marks in HSLC 2023 final exam. As NEP 2023 (New Education Policy-23) has decided to distribute marks in English Class 10 in main two categories as MCQ and Others that’s why Assamese Medium website is going to discuss the most important Multiple Choice Question and Answer from Class 10 English Chapter 6 MCQ for HSLC 2023 Final Exam.

Class 10 English Chapter 6 MCQ [A Tiger In The Zoo MCQ]

1. ‘He’ here stands for
(A) poet
(B) poet’s servant
(C) gatekeeper
(D) digerati
Ans: (D) tiger

2. The tiger’s paws are cushioned like-
(A) Cotton
(B) wool
(C) velvet
(D) stonen
Ans: (C) velvet

3. The word ‘right’ means-
(A) raise
(B) anger
(C) get up
(D) wakeup
Ans: (B) anger

4. The tiger’s paws are cushioned like
(A) Cotton
(B) wool
(C) velvet
(D) stone
Ans: (C) velvet

5. By “ignoring visitors”, what is the poet trying to say?
(A) tiger knows his power is restricted
(B) there is no use in showing rage
(C) he is less terrorizing because of the cage
(D) all of the above
Ans: (D) all of the above

6. Name the poetic device used in the line “Baring his white fangs, his claws”.
(A) metaphor
(B) assonance
(C) Oxymoron
(D) Consonance
Ans: (D) Consonance

7. Name the poetic device used in the line “He stalks in his vivid stripes”.
(A) metaphor
(C) Oxymoron
(B) assonance
(D) Consonance
Ans: (D) Consonance

8. What has been personified in the poem?
(A) tiger
(C) zoo
(B) Forest
(D) all of the above
Ans: (A) tiger

9. What sound does the tiger hear at night?
(A) Patrolling cars
(B) Flowing river
(C) Truck Horn
(D) All of the Above
Ans: (A) Patrolling cars

10. Where is the tiger’s strength locked?
(A) Behind the jungle nen
(B) Behind the bars
(C) Behind his nature
(D) None of the Above
Ans: (B) behind the bars

11. How should the tiger walk through the grass?
(A) With great difficulty
(B) With ease
(C) With practice
(D) None of the Above HO
Ans: (B) With ease

12. How does the tiger walk in the cage?
(A) With sadness
(B) With Happiness
(C) With confusion
(D) With pride
Ans: (D) With pride

13. How does the tiger feel in the cage?
(A) He was in a sad mood
(B) He was in a happy mood
(C) He was in an angry mood
(D) He was surprised
Ans: (C) He was in an angry mood

14. What describes a “tiger in a cell”?
(A) Locked in a concrete cell
(B) snarling around houses
(C) shadow, long grass
(D) baring his white fangstm
Ans: (A) Locked in a concrete cell

15. At what does the tiger look at at night?
(A) Patrolling cars
(B) His House
(C) Stars
(D) All of the Above
Ans: (C) Stars

16. How do the eyes of the tiger look?
(A) Sad
(B) brilliant
(C) dark
(D) Light
Ans: (B) Brilliant

17. How does the caged tiger react to the visitors?
(A) He ignores them
(B) With a happy face
(C) With a sad face
(D) Proudly
Ans: (A) He ignores them

18. Who passes near the water hole?
(A) Fat Pig
(B) Fat Buffalo
(C) Fat Deer
(D) All of the Above
Ans: (C) Fat Deer

19. Where should the tiger hide to himself?
(A) Behind the tree
(B) In the shadow
(C) In the house
(D) in the jungle
Ans: (B) In the shadow

20. What described “tiger in a jungle”?
(A) Locked in a concrete cell
(B) His strength behind bars.
(C) Ignoring visitors
(D) Baring his white fangs
Ans: (D) baring his white fangs

21. Why should he be lurking in the shadow?
(A) Out of fear
(B) Out of anger
(C) To catch the deer
(D) Both A and B
Ans: (C) to catch the deer

22. Name the poetic device used in the line “On pads of velvet quiet”.
(A) metaphor
(B) assonance
(C) Oxymoron
(D) Consonance
Ans: (A) metaphor

23. Name the poetic device used in the line “In his quiet rage”.
(A) metaphor
(B) assonance
(C) Oxymoron
(D) Consonance
Ans: (C) Oxymoron

24. The poem draws a contrast between ……and……
(A) animals, human beings
(B) tiger in a zoo, the tiger in a forest
(C) tiger in a zoo, humans
(D) humans, tigers in the forest
Ans: the (B) tiger in a zoo, the tiger in a forest

25. Who composed these lines?
(A) Robert Frost
(B) Leslie Norris
(C) Robin Klein
(D) W.B. Yeats
Ans: (B) Leslie Norris

2 thoughts on “Class 10 English Chapter 6 MCQ”

Leave a Comment