Class 10 English Tea From Assam MCQ

If you are a student of Class 10 Assamese Medium then this website may help you a lot to Secure 100% Marks in HSLC 2023 final exam. As NEP 2023 (New Education Policy-23) has decided to distribute marks in English Class 10 in main two categories as MCQ and Others that’s why Assamese Medium website is going to discuss the most important Multiple Choice Question and Answer from Class 10 English Tea From Assam MCQ for HSLC 2023 Final Exam.

Class 10 English Tea From Assam MCQ for HSLC Final Exam 2023

1. Which state did Pranjol belong to?
(A) Assam
(B) Goa
(C) Karnataka
(D) Delhi
Ans: (A) Assam

2. Pranjol and Rajvir were students in
a school in
(A) Dhekiabari
(B) Marian
(C) Delhi
(D) none of the above
Ans: (C) Delhi

3. Pranjol and Rajvir go to Assam by-
(A) air
(B) train
(C) taxi
(D) ship
Ans: (B) train

4. Assam is famous for the production of-
(A) tea
(B) coffee
(C) bread
(D) all of the above
Ans: (A) tea

5. Tea was first drunk in
(A) China
(B) Europe
(C) India
(D) America
Ans: (A) China

6. What was Pranjol’s father?
(A) a bank manager
(B) a school manager
(C) a tea-garden manager
(D) a transport manager
Ans: (C) a tea-garden manager

7. Tea came to Europe in-century.
(A) fifteenth
(B) sixteenth
(C) seventeenth
(D) eighteenth
Ans: (B) sixteenth

8. Tea was first drunk in China in —–
(A) 2000 B.C
(C) 2700 B.C
(B) 2300 B.C
(D) 3100 B.C
Ans: (C) 2700 B.C

9. How many cups of tea are drunk across the world daily?
(A) eighty thousand
(B) eighty lakh
(C) eighty crore
(D) eighty million
Ans: (C) eighty crore

10. Tea was mainly drunk in Europe as-.
(A) medicine
(B) sleep banishing drink
(C) soft drink
(D) all of the above
Ans: (A) medicine

11. This refreshing chapter, ‘Tea From Assam’ has been brought to us by
(A) Arup Kumar Dutta
(B) Lokesh Abrol
(C) Kumar Dutta
(D) None of the above
Ans: (A)Arup Kumar Dutta

12. This chapter is a very short description of a North-Eastern State of
India, which is?
(A) Darjeeling
(B) Assam
(C) Guwahati
(D) Tripura
Ans: (B) Assam

13. What is Assam famous for?
(A) Scenic beauty
(B) Tea plantations
(C) Hills & mountains
(D) All of the above
Ans: (B) Tea plantations

14. What is the name of Rajveer’s friend, in the chapter ‘Tea From Assam’?
(A) Rahul
(B) Rohan
(C) Ramesh
(D) Pranjol
Ans: (D) Pranjol

15. According to one story, an emperor discovered tea by chance, as in
the story, ‘Tea From Assam’.
(A) European
(B) American
(C)Japanese
(D) Chinese
Ans: (D) Chinese

16. Who has Pranjol invited to visit his home in summer vacations, in the story,
‘Tea From Assam’?
(A) Rahul
(B) Rohan
(C) Ravi
(D) Rajveer
Ans: (D) Rajveer

17. What does Arup Kumar Dutta describe in the chapter ‘Tea From Assam’?
(A) How tea has become a popular
beverage in the world
(B) How tea is grown in Assam
(C) How tea is exported)
(D) All of the above
Ans: (A) How tea has become a popular beverage in the world

18. What are the two Chinese words for tea as mentioned in ‘Tea From Assam’?
(A) Chai
(B) Chini
(C) Tea
(D) Both (A) & (B)
Ans: (D) Both (A) & (B)

19. What does the lesson, ‘Tea From Assam’ give us?
(A) a graphic description of the sea of tea bushes stretching as far as eyes can go in Assam
(B) A vivid picture of how tea is grown
(C) A complete analysis of tea plantations
(D) All of the above
Ans: (A) a graphic description of the sea of tea bushes stretching as far as eyes can go in Assam

20. How do tea pluckers pluck newly sprouted leaves, as described in the chapter, ‘Tea From Assam’?
(A) In groups with bamboo baskets on their backup
(B) Through special machines
(C) Through gadgets
(D) All of the above
Ans: (A) In groups with bamboo baskets on their backs

21. What was the name of the tea estate managed by Pranjol’s parents?
(A) Dhanibabad (B) Dhekiabari
(C) Dhekinabad
(D) None of the above
Ans: (B) Dhekiabari

22. What did Rajveer see at the tea estate, in the story ‘Tea From Assam’?
(A) Women with bamboo baskets on their backs
(B) Women plucking the new tea leaves
(C) Women singing traditional songs
(D) Both (A) & (B)
Ans: (D) Both (A) & (B)

23. The sprouting season lasts from to __ to ___, as per the lesson, ‘Tea From Assam’.
(A) October to December
(B) May to July
(C) January to March
(D) None of the above
Ans: (B) May to July

24. The best tea is produced during which season, as in the chapter, ‘Tea From Assam’?
(A) The sprouting season?
(B) From May to July
(C) During the rainy season
(D) Both (A) & (B)
Ans: (D) Both (A) & (B)

25. Which Indian state is Pranjol’s hometown?
(A) Delhi
(B)Assam
(C) Meghalaya
(D) Tripura
Ans: (B) Assam

26. What fascinated Rajveer, in the chapter, ‘Tea From Assam’?
(A) magnificent view of tea gardens
(B) over eighty crore cups of tea are drunk every day throughout the world
(C) Pranjol’s father is the manager of a tea garden in Upper Assam
(D) All of the above
Ans: (A) magnificent view of tea gardens

27. Pranjol didn’t share Rajvir’s excitement because
(A) he didn’t like the view from the train
(B) he had been born and brought up on a plantation
(C) he was upset about going back
(D) None of the above
Ans: (B) he had been born and brought up on a plantation

28. “Assam has the largest concentration of tea plantations in the world”. Who said this line in the chapter, ‘Tea From Assam’?
(A) Pranjol
(B) Rajveer
(C) Pranjol’s father
(D) The author
Ans: (A) Pranjol

Here is the list of important MCQs from Class 10 English Tea From Assam. We have tried our best to provide the important multiple-choice question and their answer for the upcoming final exam 2023. If you like our content, feel free to share it with your friends and family.

1 thought on “Class 10 English Tea From Assam MCQ”

Leave a Comment