Class 10 English Chapter 1 MCQ

If you are a student of class 10 in Assamese Medium then this website may help you a lot to Secure 100% Marks in HSLC 2023 final exam. As NEP 2023 (New Education Policy-23) has decided to distribute marks in English Class 10 in main two categories as MCQ and Others that’s why Assamese Medium website is going to discuss the most important Multiple Choice Question and Answer from Class 10 English Chapter 1 MCQ for HSLC 2023 Final Exam.

A Letter to God – Class 10 English Chapter 1 MCQ

1) What was the only hope left in the hearts of Lencho’s family?

(A) compensation from government
(B) help from the farmer’s association
(C) help from God
(D) there was no hope left
Ans: (C) help from God

2) What type of conflict does the chapter highlight?

(A) the conflict between nature and humans
(B) conflict among humans
(C) Conflict between God and nature
(D) both (A) and (B)
Ans: (D) both (A) and (B)

3) What are raindrops like?
(A) Cents
(B) Dollars
(C)Gold coins
(D) Pearls
Ans: (A) Cents

4) Man went out for…
(A) Ploughing
(B) Playing
(D) Buying
(C) Pleasure
Ans: (C) Pleasure

5) What was the reason for Lencho’s satisfaction?
(A) Heavy rain
(B) His children and wife
(C) Money
(D) His house
Ans: (A) Heavy rain

6) What did Lencho hope for?
(A) A good shower of rain for his crop.
(B) A new motorcycle
(C) A tractor
(D) None of the Above
Ans: (A) A good shower of rain for his crop.

7) Why was Lencho satisfied?
(A) On seeing a new tractor in his field.
(B) On seeing a new buffalo.
(C) On seeing the field of ripe corn with flowers.
(D) None of the Above
Ans: (C) On seeing the field of ripe corn with flowers.

8) Who is the author of the lesson ‘A Letter to God?
(A) G.L. Fuentes
(B) J.K. Rowling
(C) William Shakespeare
(D) Roald Dahl
Ans: (A) G.L. Fuentes

9) Where was Lencho’s house situated?
(A) High hill
(C) Low hill
(B) In the village
(D) In the valley
Ans: (C) Low hill

10) What was Lencho expecting from his cornfield?
(A) A good harvest
(B) Lots of money
(C)Treasure
(D) None of the above
Ans: (A) A good harvest

11) What took Lencho to a blow?
(A) Flood
(B) Hurricane
(C)Drought
(D) Hailstones
Ans: (D) Hailstones

12) What do new silver coins mean in the lesson?
(A) Big raindrops
(B) Actual silver coins
(C) Jewels
(D) Corns
Ans: (A) Big raindrops

13) Frozen pearls are
(A) Hails
(B) Flowers
(C) Raindrops
(D) None of the above
Ans: (A) Hails

14) What spoiled Lencho’s dream?
(A) Sunlight
(B) His son
(C) Hailstones
(D) Gold coins
Ans: (C) Hailstones

15) The field looked as if it were ……….covered in
(A) salt
(C) sugar
(B) locusts
(D) ice
Ans: (A) salt

16) What was getting bad in the chapter ‘The Letter to God?
(A) His health
(C) Hailstones
(B) His field
(D) Flowers
Ans: (C) Hailstones

17) Lencho’s field was destroyed.
(A) Partially
(C) Badly
(B) Totally
(D) All of the above
Ans: (B) Totally

18) Lencho’s soul was filled with sadness-why?
(A)Because of the flood
(B) Because corn field was destroyed
(C) Because of his family
(D) Because of money
Ans: (B) Because corn field was destroyed

19) Locusts mean in the chapter ‘The Letter to God’——
(A) Group of flowers
(B) Group of insects
(C) Group of boys
(D) Group of bees
Ans : (B) Group of Insects

20) Lencho needs money for –
(A) Vacation
(B) A new house
(C) Sowing his field
(D) Neighbors
Ans: (C) Sowing his field

21) Lencho’s only hope was
(A) His friend
(C) Villagers
(B) His family
(D) God
Ans: (D) God

22) Which crop was growing on Lencho’s fields?
(A)Corn
(C)Rice
(B) Barley
(D) None of the above
Ans: (A) Corn

23) Where did Lencho expect the downpour to come from?
(A)north
(C)north-west
(B) north-east
(D) south-east
Ans: (B) north-east

24) From the chapter find the words similar to “a strong man”?
(A) Instructed
(B) An ox of a man
(C) At daybreak
(D) conscience
Ans: (B) An ox of a man

25) Where did Lencho carry the letter?
(A) To the village
(B) To town)
(C) To house
(D) To god
Ans: (B) To town

26) What was Lencho’s wish to God?
(A) Money
(B) Gold coins
(C) Fruitful harvest
(D) Strength
Ans: (A) Money boy

27) What Currency of Latin American countries is?
(A) Dollar
(B) Pound
(C) Pesos
(D) Dark
Ans: (C) Pesos

28) What did the postmaster do then?
(A) He decided to collect the money and send it to Lencho.
(B) He throws away the letter
(C) He decided to beat Lencho to teach him a lesson.
(D) He gave it to another postmaster
Ans: (A) He decided to collect the money and send it to Lencho.

29) The postmaster was a fat, amiable man. What is the meaning of amiable?
(A) Rude
(B) Helpful
(C) Friendly
(D) Enthusiastic
Ans: (C) Friendly

30) How much money did Lencho ask for?
(A) 100 pesos
(B) 1000 pesos
(C) 10 pesos
(D) 500 pesos
Ans: (A) 100 pesos

31) What is the irony in this lesson?
(A) Lencho was sad after the hailstorm
even though he was the one waiting for a shower
(B) Postmaster laughed at Lencho but still helped arrange money for him
(C) Lencho blamed the post office employees who in fact helped him
(D) there is no irony
Ans: (C) Lencho blamed the post

32) What did Lencho think of the post-office employees?
(A) bunch of crooks
(B) rude
(C) unhelpful
(D) proud
Ans:(A) bunch of crooks

33) Who read the letter sent by Lencho?
(A) His Wife
(B) The Postmaster
(C) One of the farmer
(D) The God
Ans : (B) The Postmaster

34) Why did the postmaster decide to reply to Lencho’s letter?
(A) He was a good man
(B) He felt empathetic
(C) To preserve Lencho’s faith in God
(D) All of the above
Ans: (C) to preserve Lencho’s faith in God

35) Why was Lencho not surprised on seeing the money in the envelope?
(A) He was too sad to acknowledge it
(B) He had unwavering faith in God
(C) He was an ungrateful man
(D) None of the above
Ans: (B) He had unwavering faith in God

36) How much money was the postmaster able to arrange?
(A) 100 pesos
(B) Nil
(C) 1000 pesos
(D) 70 pesos
Ans: (D) 70 pesos

Final words for Class 10 English Chapter 1 MCQ

Here is the list of important MCQs from Class 10 English Chapter 1 ie A Letter to God. We have tried our best to provide the important multiple-choice question and their answer for the upcoming final exam 2023. If you like our content, feel free to share it with your friends and family.