The Hundred Dresses 2 Question Answers | Class 10 English Chapter 6

We have already discussed Class 10 English Chapter 5 “The Hundred Dresses 1 Question Answers” on this website. Today in this lecture we are going to discuss The Hundred Dresses 2 Question Answers. If you are a student of Class 10 Under SEBA Course then ‘The Hundred Dresses 2 Question Answers‘ may help you in the HSLC Final Exam 2022.

First of all, we are here to discuss the summary of The Hundred Dresses 2 from Class 10 English Chapter 6. So, let’s have a look into the short summary of Class 10 English Chapter 6 and after this, we will discuss The Hundred Dresses 2 Question Answers.

The Hundred Dresses 2 Question Answers

Summary of The Hundred Dresses 2

In this section, you will be reading “The hundred dresses 2 summary”. Eleanor Estes is the writer of The Hundred Dresses story. It is a story based on the real experiences of the author. In continuation of the previous lesson, “The Hundred Dresses II” discloses the fact that why Wanda Petronski had been absent from the school. The Petronski family decided to shift to a big city where no one would care about their uncommon name. The whole class along with the teacher got shocked by this news. On hearing the note, Maddie and Peggy both were worried as they understood that they would never get a chance to apologize for all the teasing that they had done. Both the girls got to know that Wanda liked them a lot. Due to this Wanda had dedicated one of the hundred dresses based on drawings to each one of them.

The lesson starts with a letter received from Wanda’s father. This letter was informing the school about their decision of moving to a big city. Because there nobody would tease Wanda for her uncommon name as well her appearance. After knowing the content of the letter through the teacher the whole class was in shock. And they realized their derogatory comments and attitude towards Wanda.

Maddie felt so bad that she is a coward and never stopped Peggy from making fun of Wanda. This is the reason that’s why she couldn’t focus on her studies after knowing the facts. She desired to meet Wanda to clarify her stand that she never meant to hurt her feelings. So, she made up her mind to go to her house and tell her also that she has won the prize. When the school was over Maddie and Peggy both visited the residence of Wanda at Boggins Height to meet her.


The Hundred Dresses 2 Question Answer Page 74

Q1: What did Mr. Petronski’s letter say?
Answer: Mr. Petronski’s letter was to inform the principal and Miss Mason that Wanda would not come to school as she was fed up with being bullied in the school. They were going to shift to a bigger place where nobody would make fun of their last name.

Q2: Is Miss Mason angry with the class, or is she unhappy and upset?
Answer: Miss Mason seems to be unhappy and upset rather than angry because she had never expected such behavior from the students. She wants everyone to think about it and asks them not to do look down on anyone in the class.

Q3: How does Maddie feel after listening to the note from Wanda’s father?
Answer: Maddie feels sorry and ashamed for the behavior although she herself did not make fun of Wanda. She never tried to stop Peggy to do so and remained a silent spectator. She feels like a coward.

Q4: What does Maddie want to do?
Answer: Maddie wants to amend her behavior towards Wanda. She wants to meet her to apologize. She decides to find Wanda at her house at Boggins Heights. She also wanted to convey that all was meant in good humor and people really love her.


The Hundred Dresses 2 Question Answer Page 76

Q1: What excuses does Peggy think of giving in justification of her behavior? Why?
Answer: Peggy tries to defend herself by saying that her behavior towards Wanda inspired her to explore her drawing skills as she sketches a hundred dresses and that makes her win the drawing contest.

Q2: What are Maddie’s thoughts as they go to Boggins Heights?
Answer: Maddie was feeling ashamed and apologetic for being a silent spectator while Peggy humiliated Wanda. She was feeling upset and distraught for Wanda and herself. She was also repenting for not stopping Peggy from behaving badly with Wanda.

Q3: Why does Wanda’s house remind Maddie of Wanda’s blue dress?
Answer: Wanda’s house was sparse, old, and laded but neat and clean like the blue dress that she wore every day to school. Thus, Maddie was reminded of the same old blue dress.

Q4: What does Maddie think hard about? What important decision does she come to?
Answer: Maddie thinks about not being a mute spectator anymore than she had been in the case of Wanda. She promised herself about not letting any injustice happen to anyone even if she would have to lose a friend in this.


The Hundred Dresses 2 Question Answer Page 79

Q1: What did the girls write in the letter?
Answer: Maddie and Peggy wrote a friendly letter to Wanda. They wanted to apologize for their behavior but they ended up asking her whether she liked her new school and teacher. They informed her about her sketches winning the drawing competition. They praised her drawing skills and also told her how much other students liked her art. The letter was just a usual letter one may write to a good friend.

Q2: Did Maddie and Peggy get a reply? Who was more anxious for a reply? How do you know?
Answer: No, they didn’t get a reply from Wanda. Maddie was more anxious for a reply than Peggy because she was very upset and feeling sad for Wanda. She had assumed that Wanda was deeply hurt so she was not replying and blamed herself for everything. Maddie used to have sleepless nights and saw frightful dreams about Wanda.

Q3: How did the girls know that Wanda liked them even though they had teased her?
Answer: Both Maddie and Peggy realized that Wanda liked them although they had teased her because she had gifted them her two beautiful dresses, a green one with red trimmings to Peggy and the blue one to Maddie. She had even drawn their faces in the painting of the dresses they got.


Thinking about the Text Page 79 & 80 | The Hundred Dresses 2 Question Answer

Q1: Why do you think Wanda’s family moved to a different city? Do you think life there was going to be different for their family?
Answer: Wanda’s family moved to a different city due to the racist and insulting behavior of students towards Wanda and her brother. They were teased by other students for their funny name and blue dress. Life there in a different city was going to be different because people there did not have such a narrow mind and would not tease them because of their name or status.

Q2: Maddie thought her silence was as bad as Peggy’s teasing. Was she right?
Answer: Yes, Maddie thought that her silence was as bad as Peggy’s teasing because it is often said that turning a blind eye to a crime is worse than committing a crime. So by being silent she indirectly encouraged Peggy to do so.

Q3: Peggy says, “I never thought she had the sense to know we were making fun of her anyway. I thought she was too dumb. And gee, look how she can draw!”What led Peggy to believe that Wanda was dumb? Did she change her opinion later?
Answer: Wanda never replied to Peggy‘s misbehavior and pranks that she faced every day. So, her neutral face and unusual behavior led Peggy to think that Wanda was dumb. Wanda even described a hundred dresses she said about though she wore the same old faded blue dress every day. But later Peggy’ changed her opinion after having a look at Wanda’s sketches and her gesture of gifting her a beautiful drawing from her collection.

Q4: What important decision did Maddie make? Why did she have to think hard to do so?
Answer: Maddie decided to go to Wanda’s house with Peggy to apologize and amend for all that had happened but Wanda had left her house with her family. She felt bad because she thought of herself as a coward who did not stop Peggy to insult Wanda. So, she decided to raise her voice against injustice and bullying. She was firm in not being a mute spectator anymore.

Q5: Why do you think Wanda gave Maddie and Peggy the drawings of the dresses? Why are they surprised?
Answer: When Maddie and Peggy wrote a letter to Wanda, she might have understood their feelings behind their letter and during the dresses game, she had observed both of them. So she requested Miss Mason to give two of her drawings to them and had taught them a lesson of life. Maddie and Peggy were surprised as she gifted them the drawings with their faces.

Q6: Do you think Wanda really thought the girls were teasing her? Why or why not?
Answer: Wanda was aware of the misbehavior of the girls who teased her every day “but she remained calm. To keep them mum she fabricated a story of having a hundred dresses and sixty pairs of matching shoes in her closet. She taught them a lesson of life by the drawings of the hundred beautiful dresses she claimed to have.


The Hundred Dresses 2 Question Answer| Thinking about Language Page 80 & 81

Q1: What adjectives can we use to describe Peggy, Wanda, and Maddie? You can choose adjectives from the list above. You can also add some of your own.
i) Peggy ____
Answer: Peggy Sarcastic, thoughtless, zealous, unforgiving arrogant, cruel, haughty, proud, vain
ii) Wanda ____
Answer: Wanda is Kind, courteous, introverted, talented, lonely, determined, complacent, contented, generous, friendly, intrepid, sensitive, compassionate, creative.
iii) Maddie ____
Answer: Maddie Insipid, timid, placid, stolid

Q2: Find the sentences in the story with the following phrasal verbs: lined up, thought up, took off, stood by
Answer:
Lined up: She thought of the glowing picture of those hundred dresses all lined up in the classroom.
Thought up: Peggy who had thought up this game and Maddie her inseparable friend were always ‘the last to leave.
Took off: Miss Mason took off her glasses, blew on them, and wiped them on her soft white handkerchief.
Stood by: She had stood by silently and that was just as bad as what Peggy had done.

Q3: Colours are used to describe feelings, moods, and emotions. Match the following ‘ color expressions’ with a suggested paraphrase.

i) The Monday morning blues: feel embarrassed /angry /ashamed
Answer: The Monday morning blues: sadness or depression after a weekend of fun

ii) Go red in the face: feel very sick, as if about to vomit
Answer: To go red in the face: feel embarrassed /angry/ashamed

iii) Look green: sadness or depression after a weekend of fun
Answer: Look green: feel very sick, as if about to vomit

iv) The red carpet: the sign or permission to begin an action
Answer: The red carpet: a special welcome

v) Blue-blooded: a sign of surrender or acceptance of defeat; a wish to stop fighting
Answer: Blue-blooded: of noble birth or from a royal family

vi) A green belt: in an unlawful act; while doing something wrong
Answer: A green belt: The land around a town or city where construction is prohibited by law

vii) A blackguard: a photographic print of building plans; a detailed plan or scheme
Answer: Blackguard: a dishonest person with no sense of right or wrong

viii) A grey area: The land around a town or city where construction is prohibited by law
Answer: A grey area: an area of a subject or a situation where matters are not very clear.

ix) A white flag: an area of a subject or a situation where matters are not very clear
Answer: A white flag: a sign of surrender or acceptance of defeat; a wish to stop fighting

x) A blueprint: a dishonest person with no sense of right or wrong
Answer: A blueprint: a photographic print of building plans; a detailed clan or scheme

xi) Red-handed: a special welcome
Answer: Red-handed: in an unlawful act; while doing something wrong

xii) The green light: of noble birth or from a royal family
Answer: The green light: the sign of permission to begin an action


Conclusion of the Hundred Dresses 2 Question Answers

This story is giving a message about the racial discrimination society. It is one of the ills of our society that has an adverse impact on people. Moreover, we have added here all textual question answers from Chapter 6 Class 10 English. If you like this effort then just share it with your friends so that they can also learn something from this lecture.

If you want to add some extra questions Answer from the hundred dresses 2, then just let us know in the comment section. You can also Follow Us on Facebook to get in touch.

Leave a Reply

Your email address will not be published.