Class 10 English Chapter 7 | A Baker from Goa Question Answers

Hey everyone! Welcome back to another fresh episode on Class 10 English. Today in this lecture we will discuss Class 10 English Chapter 7 or you can also term it as Glimpses of India Class 10 English part one “A Baker from Goa“.

Before discussing Class 10 English Chapter 7 Question Answer, we would like to inform you that we have already discussed lots of chapters from Class 10 English. If you wish to read these chapters then just click on the link given below.


Class 10 English Chapter 7 Question Answer Page 86

Q1: What are the elders in Goa nostalgic about?
Answer:
The elders in Goa are nostalgic about the good old Portuguese days and their love of bread and loaves. The writer says that the eaters of loaves have left but the makers still exist.

Q2: Is bread-making still popular in Goa? How do you know?
Answer:
Yes, bread making is still popular in Goa. This is very clear from the narrator’s statement that the eaters have gone away leaving the makers behind. There are mixers, molders, and the ones who bake the loaves. The time-tested furnaces still exist there.

Q3: What is the baker called?
Answer:
The baker is called a pader in Goa.

Q4: When would the baker come every day? Why did the children run to meet him?
Answer:
The baker would come twice a day—once early in the morning and the second time when he returned after selling his stuff. The children would run to meet him as they wanted to have bread-bangles.

Class 10 English Chapter 7 Question Answer Page 87

Q1: Match the following. What is a must
1. as marriage gifts? – cakes and bolinhas
2. for a party or a feast? – sweet bread called bol
3. for a daughter’s engagement? – bread
4. for Christmas? – sandwiches

Answer:
1. as marriage gifts – sweet bread called bol
2. for a party or a feast – bread
3. for a daughter’s engagement – sandwiches
4. for Christmas – cakes, and bolinhas

Q2: What did the bakers wear: In the Portuguese days
Answer: The bakers were usually dressed up in a peculiar dress called kabai. It was a single piece long frock reaching down to the knees.

What did the bakers wear: When the author was young
Answer: During his childhood days, the author saw the bakers wearing a shirt and trousers which were shorter than full-length ones and longer than half pants.

Q3: Who invites the comment – “he is dressed like a pader” Why?
Answer:
Any person who is wearing a half pant that reaches just below the knees invites this comment. This is because the baker, known as a pader, used to dress like that.

Q4: Where were the monthly accounts of the baker recorded?
Answer:
Monthly accounts of the baker were recorded on some wall in the house with a pencil.

Q5: What does a ‘jackfruit-like appearance’ mean?
Answer:
It means having a plump physique, like a jackfruit.


Thinking About the Text | Class 10 English Chapter 7 Question Answer Page 88

Q1: Which of these statements are correct?
1. The pader was an important person in the village in old times.
Answer: Correct

2. Padres still exist in Goan villages.
Answer: Correct

3. The paders went away with the Portuguese.
Answer: Incorrect

4. The paders continue to wear a single-piece long frock.
Answer: Incorrect

5. Bread and cakes were an integral part of Goan life in the old days.
Answer: Correct

6. Traditional bread-baking is still a very profitable business.
Answer: Correct

7. Paders and their families starve in the present times.
Answer: Incorrect

Q2: Is bread an important part of Goan life? How do you know this?
Answer: Yes, bread is an important part of Goan life. It is needed for marriage gifts, parties, and feasts. Bread is also needed by a mother for preparing sandwiches during her daughter’s engagement. Thus, it is necessary to have breads for every occasion, because of which the presence of a baker’s furnace in the vi .age is very important

Q3: Tick the right answer: What is the tone of the author when he says the following?
1. The thud and the jingle of the traditional baker‘s bamboo can still be heard in some places, (nostalgic, hopeful, sad)
Answer: Nostalgic

2. Maybe the father is not alive but the son still carries on the family profession, (nostalgic, hopeful, sad)
Answer: Hopeful

3. I still recall the typical fragrance of those loaves, (nostalgic, hopeful, naughty)
Answer: Nostalgic

4. The tiger never brushed his teeth. Hot tea could wash and clean up everything so nicely, after all. (naughty, angry, funny)
Answer: Funny

5. Cakes and bolinhas are a must for Christmas as well as other festivals, (sad, hopeful, matter-of-fact)
Answer: Matter-of-fact

6. The baker and his family never starved. They always looked happy and prosperous, (matter-of-fact, hopeful, sad)
Answer: Matter-of-fact


Conclusion on Class 10 English Chapter 7: A Baker from Goa

Till now, we are doing our best to provide you with the total solution for Class 10 English Chapter 7 Question Answer. If you want to get Quetio Answer from Class 10 English Chapter 7 Coorg then click on the link given below.

If you have any questions regarding Class 10 English Chapter 7 then you can Follow Us on Facebook and other Social media Platform.

Leave a Reply

Your email address will not be published.