Dust of snow Class X English Question Answers

Hello, my dear students! Welcome to Assamese Medium. Today, we are going to discuss the first poem of Dust of snow Class X English. Before I start discussing it I would urge those who are new to AssameseMedium.Com, please Follow us on Facebook & subscribe to us on YouTube.

Dust of snow Class X English

About the Author

First of all, let’s get acquainted with the writer of this poem who is Robert Frost. Robert Frost was an American poet of the 20th century and is regarded as one of the most popular and critically acclaimed poets of history. Moreover, he has also won the Pulitzer Prize for poetry. Do you know what is the Pulitzer Prize? It is given for the outstanding contribution in books drama and journalism. So, this was the little information about the writer.

Class X English Chapter 1: A Letter To God | Summary & Question-Answers


Dust of snow class X English: Summary

The short poem by Robert Frost throws light upon the unimaginable healing power of nature and tiny things. From a bad mood to ill-health, there is nothing that can’t be cured by nature. The author was experiencing one such bad day when a crow’s movement near a hemlock tree-dusted snow upon him. The snow instantly makes him happier. His day gets a lot better. Thus, the supremacy of nature as a whole made him realize how petty his problem was.

The fact that the hemlock tree is poisonously combined with the crow being the indicator of doom and fear is used in the poem as the carriers of happiness in the narrator’s life. The poet, through these objects, has tried to highlight that sometimes creatures linked with negative aspects of life can be the bringer of change and happiness. Being outdoors in nature, with all its unpredictability can benefit anyone, anywhere at any time.

অসমীয়া অনুবাদঃ Dust of Snow Class X English

‘Dust of Snow’ নামৰ চুটি কবিতাটোৰ জৰিয়তে কবি ৰবাৰ্ট ফ্ৰ’ষ্টে প্ৰকৃতিৰ সৰু বৰ বস্তত নিহিত হৈ থকা অকল্পনীয় শক্তিৰ চমু আভাস দাঙি ধৰিছে। অসুস্থ মনৰ পৰা অসুস্থ  শৰীৰৰলৈকে সকলোবোৰ ভাল কৰিব পৰা ক্ষমতা প্ৰকৃতিৰ হাতত থাকে, এদিন কবি হতাশাত ভূগি আছিল তেতিয়াই এৰোপা হেমলক গছত থকা কাউৰী এটাই কবিৰ গাত বৰফৰ কণাবোৰ পেলাই দিছিল। সেই কণাবোৰে তেওঁৰ দূখী মনটো সলনি কৰি তুলিছিল, অৰ্থা সুখ অনুভৱ কৰিব পাৰিছিল কবিয়ে আৰু দিনটো ভাল হৈ পৰিছিল। প্ৰকৃতিৰ সেই কৰ্মই তেওঁক বুৰাই দিলে যে তেওঁৰ অসুবিধাটো কিমান নগন্য। কবিয়ে হেমলক তথা কাউৰীৰ দৰে ধননাত্মক প্ৰতীকক ব্যৱহাৰ কৰিছে সূখৰ বাহক হিচাপে যিয়ে তেওঁৰ মনটোক প্ৰফুল্লিত কৰিলে। ইয়াৰ জৰিয়তে কবিয়ে বুজাব বিচাৰিছে যে কেতিয়াবা ঋনাত্মক বস্তুৱেও মানুহৰ মনলৈ ভাল পৰিৱৰ্তন আনি দিব পাৰে। 


Dust of Snow Class X English Question Answers

Q 1: What is a “dust of snow”? What does the poet say has changed his mood? How has the poet’s mood changed? 

Ans: A ‘dust of snow’ is a tiny particle of snow, cause of their small size the poet calls them to dust. The poet was in an awful mood when particles of snow had fallen on him. This had changed the poet’s frame of mind instantly and his day got a lot better.

Q 2: How does Frost present nature in this poem? The following questions may help you to think of an answer?

A) What are the birds that are usually named in the poem?

B) Do you think a crow is often mentioned in poems?

C) What images come to your mind when you think of a crow?

Ans: Frost presents nature in a very different manner in the poem-

A) Ans: Generally, poets take the birds and trees which are known for their beauty and good qualities like peacocks, parrots, cuckoo, mynah, and trees full of beautiful flowers and fruits, etc. But here Frost has taken a totally different approach. He chose a crow, which is not often used in poems. Crow is black in color with a very harsh voice and is believed to be a symbol of a bad omen. Thinking of a crow brings very depressing and sorrowful pictures to our minds.

B) Ans: A hemlock tree is a poisonous plant with small white flowers. The poet, Robert Frost, didn’t choose to use an oak, maple, or pine tree. Instead, he chose the hemlock tree and left all the beautiful trees present in the world. Actually, he did so to present his mood and feelings.

C) Ans: The crow and hemlock tree represent sorrow and depression felt by the poet in this materialistic world. The dust of snow is the symbol of natural joy and energy. The dust of snow that the crow shakes off a hemlock tree means passing through the sad and depressing moments the pet is entering into a time full of joy and optimism.

Q 3. Have there been times when you felt depressed or hopeless? Have you experienced a similar moment that changed your mood that day?
Answer
: There have been innumerable times when I too have felt depressed and hopeless. Sometimes, such moments were aroused by other people’s behavior and attitude and sometimes due to my own conduct. On one occasion when I was very upset. I went out for a walk. While walking in the park, I saw a girl playing with a puppy, embracing and feeding him. This little joy that they shared changed my mood and I felt very happy for the rest of the day. I also joined the two and played with them.


Additional Question Dust of Snow Class X English

Q1. Who is the poet of the poem ‘Dust of Snow’?
a) Leslie Norris
b) Robert Frost
c) Carolyn Wells
d) Robin Klein

Answer: (b) Robert Frost

Q2. The crow shook down the:
a) tree
b) leaves
c) dust of snow
d) poet

Answer: (c) dust of snow

Q 3. Why does the poet call it ‘Dust of Snow’?
a) Snow particles were too tiny
b) They came over him like dust
c) They felt like dust
d) They looked like dust

Answer: (a) Snow particles were too tiny

Q4. The poet was in a:
a) hurry
b) depressive state
c) orchard
d) dream

Answer: (b) depressive state

Q5. The poet says, “Of a day I had rued”. What is the meaning of ‘rued’?
a) Ruined
b) Held in regret
c) Ruled
d) Conquered

Answer: (b) Held in regret

Q6. The poet’s changed.
a) Heart
b) mood
c) luck
d) face

Answer: (b) mood

Q7. What uplifted his mood?
a) Falling of snow on his shoulder
b) the crow
c) Hemlock tree
d) all of the above

Answer: (a) Falling of snow on his shoulder

Q 8. What is the rhyme scheme of the poem?
a) baba cdcd
b) abab cdcd
c) abab cddc
d) abba cdcd

Answer: (b) abab cdcd

Q9. Name the poetic device used in the line “Has given my heart”.
a) Alliteration
b) Metaphor
c) Oxymoron
d) Simile

Answer: (a) Alliteration

Q10. Name the poetic device used in the line “And saved some part”.
a) Alliteration
b) Metaphor
c) Oxymoron
d) Simile

Answer: (a) Alliteration

Q11. What does ‘Dust of Snow’ represent?
a) Healing power of nature
b) Particles of snow
c) Cool weather
d) None of the above

Answer: (a) Healing power of nature

Q12. What are the two negative creatures that Frost used as carriers of positivity?
a) Snow, dust
b) Hemlock tree, snow
c) Snow, crow
d) Hemlock tree, crow

Answer: (d) Hemlock tree, crow

Q13. The crow and Hemlock tree symbolise
a) sorrow
b) happiness
c) celebration
d) death

Answer: (a) sorrow


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.