Class 10 English Chapter 4 | SEBA Course

Hello my dear students and readers, welcome back to another interesting topic from Class 10 English. Today in this article we are going to discuss all the important question answers from Class 10 English Chapter 4 in SEBA Course.

Class 10 English Chapter 4 or ‘From the diary of Anne Frank’ is all about the strange experience for writing a diary. Here in Assamese Medium, we always try our best to focus on the summery of the lesson, so that you can easily understand the concept of that particular lesson.  

Here in Assamese Medium, we are discussing full SEBA Course. You can get 100% free and quality education by watching our Video Class on YouTube.


All Oral Comprehension Question Answers

1. What makes writing in a diary a strange experience for Anne Frank? 

Ans: People and friends no one has interest in the musings of a thirteen year old girl that makes Anne to writing in a diary becomes strange experience. 

2. Why does Anne want to keep a diary? 

Ans: Anne has no friends in her life and she realizes that paper has more patience than people thus she wants to keep a diary. 

3. Why did Anne think she could confide more in her diary than in people?

Ans:Anne thought she could confide more in her diary than in people because paper has more patience and it could hear her tales for long. 

4. Why does Anne provide a brief sketch of her life? 

Ans:– a brief sketch of her life would give an overview of Anne’s family which will connect her with the readers, that is why she provides her family information.

5. What tells you that Anne loved her grandmother? 

Ans: after Anne’s parents shifted to new Holland she was sent to her grandmother’s house along with her sister. From that time and after her grandmother’s death she always remember her with heavy heart it shows Anne’s love for her grandmother. 

6. Why was Mr. Keesing annoyed with Anne? What did he ask her to do? 

Ans: Mr. Keesing the mathematics teacher was annoyed with Anne because she talks a lot. He asked her to do extra home work an essay on the subject “A Chatterbox”.

7. How did Anne justify her being a chatter box in her essay? 

Ans: In her essay Anne justified her being a chatterbox that talking is a student trait and above it, talking as a habit came to her from her mother means it is inherited traits. 

8. Do you think Mr. Keesing was a strict teacher? 

Ans:  No Mr. Keesing was not a strict teacher he scold Anne as per the class discipline.

9. What made Mr. Keesing allow Anne to talk in class?

Ans: – Anne’s last essay in the form of a poem showed Mr. Keesing the lighter side of a naughty child. It helped bridge the generation gap between the teacher and the student. 


Textual Question Answer English Chapter 3

1. Was Anne right when she said that the world would not be interested in the musings of a thirteen year old girl?

Ans: Anne was right in saying so because people don’t give importance to a child’s perspective cause they are considered as immature by the world. 

2. There are some examples of diary or journal entries in the before you read section. Compare these with what Anne writes in her diary? What language was the diary originally written in? In what way is Anne’s diary different? 

Ans: Anne’s diary was entirely different from most of the examples given before the text. It was somewhere closer to the memories in which the name of Raj Kapoor has been mentioned. It was originally return in Dutch. It has informal tone which exudes the careful nature of a teenager. 

3. Why does Anne need to give a brief sketch about her family? Does she treat Kitty as an insider or an outsider? 

Ans: Anne gives a brief sketch about her family because it was hard to make other realize that a thirteen years old teenager could write about heart loneliness. Kitty was an outsider which was gifted by her parents on her thirteen birthdays but she considered it her best friend and treated it as an insider. 

4. How does Anne feel about her father & grandmother, Mrs. Kuperus and Mr. Keesing? What do these tell you about her? 

Ans: – Anne has fond of memories of her father, Grandmother Mrs. Kuperus and Mr. Keesing who have left inevitable impressions on her mind and affected her life a lot. The ways she represents all of them in her diary reveals that Anne was very good at understanding people and developing interpersonal relations.

5. What does Anne write her first essay? 

Ans: In her first essay “a chatterbox” Anne writes about her drawbacks of being talkative but argued that it was in her genes as her mother was also very talkative. It was difficult to give up the habit as it was also a student trait.

 6. Anne says teachers are most unpredictable. Is Mr. Keesing unpredictable? 

Ans: – Anne took perfect example of Mr. Keesing as an unpredictable teacher because he seemed to be indifferent towards Anne’s behavior. Earlier he laughed but later he allowed Anne to talk in the class. 

7. What do these statements tell you about Anne Frank as a person? 

  • We don’t seem to be able to get any closer and that’s the problem. Maybe it’s my fault that we don’t confide in each other. 

Ans: Anne is reserved. 

  • I don’t want to go down the fact in this diary the way most people would but I want the diary to be my friend. 

Ans: She is confident and innovative, 

  • Margot went to Holland in December and I followed in February when I was plunked down on the table as a birthday present for Margot. 

Ans: She is humorous as well. 

  • Anyone could ramble on and leave big spaces between the words, but the trick was to come up with convincing arguments to prove the necessity of talking. 

Ans: she has a sense of propriety and convincing attitude. 


Conclusion: Class 10 English Chapter 4

Till now, we are trying to give our best to give you 100% free quality education to the poor students from [SEBA Course] Assamese Medium. Today we have added all the Oral Comprehension Question Answers & the Textual Question Answer from Class 10 English Chapter 3.

If you would like to get all notification from the updated course in Assamese Medium, you can Follow Us on Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.