Class 10 English Coorg MCQ

  • Post category:MCQ
  • Post last modified:08/12/2022

If you are a student of class 10 in Assamese Medium then this website may help you a lot to Secure 100% Marks in HSLC 2023 final exam. As NEP 2023 (New Education Policy-23) has decided to distribute marks in English Class 10 in main two categories as MCQ and Others that’s why Assamese Medium Website is going to discuss the most important Multiple Choice Question and Answer from Class 10 English Coorg MCQ for HSLC 2023 Final Exam.

Class 10 English Coorg MCQ for HSLC Final Exam 2023

1. How much area of Coorg is covered by evergreen forests?
(A) ten percent
(B) twenty percent
(C) thirty percent
(D) forty percent
Ans: (C) thirty percent

2. From which river do Coorgs get water?
(A) Krishna
(C) Narmada
(B) Kaveri
(D) Tapi
Ans: (B) Kaveri

3. The Coorgi people are famous for the tradition of:
(A) enmity
(C) cleverness
(B) selfishness
(D) hospitality
Ans: (D) hospitality

4. Coorgs are descents of:
(A) Greeks
(B) Arabs
(C) Hindu Art
(D) both (A) and (B)
Ans: (D) both (A) and (B)

5. Who was General Cariappa?
(A) the first chief of the Indian Army
(B) a great political leader
(C) a great coffee planter
(D) a British officer
Ans: (A) the first chief of the Indian Army

6. The freshwater fish of Coorg is :
(A) whale
(C)’ mahseer
(B) shark
(D) dolphin
Ans: (C) mahseer

7. In which state of India is Coorg situated?
(A) Karnataka
(B) Goa
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu
Ans: (A) Karnataka

8. Coorg is famous for its-
(A) coffee plantation
(B) evergreen rainforests
(C) spices
(D) all of the above
Ans: (D) all of the above

9. The best season to visit Coorg is:
(A) September to March
(B) April to June
(C) July to August
(D) all the years
Ans: (A) September to March

10. The essay on ‘Coorg’ highlights the sharp observation and the ability for a graphic description of the wonderful land that is called Coorg the writer
(A) Lokesh Sawant
(B) Lokesh Abrol |
(C) Lokesh Prajapati
(D) None of the above
Ans: (B) Lokesh Abrol

11. This is a coffee-producing area in the Karnataka state of India.
(A) Coorg
(B) Bengaluru
(C) Hubli
(D) Mangalore
Ans: (A) Coorg

12. Where is Coorg situated?
(A) midway between Hubli & Mangalore
(B) midway between Mysore and the coastal town of Mangalore
(C) midway between Bengaluru & Hubli
(D)None of the above
Ans: (B) midway between Mysore and the coastal town of Mangalore

13. Coorg is the district of Karnataka.
(A) poorest
(B) richest
(C) oldest
(D) smallest
Ans: (D) smallest

14. What is India’s largest Tibetan settlement at Bylakuppe famous for?
(A) Buddhist monks
(B) Buddhist temples
(C) Buddhist population
(D) Both (A) & (B)
Ans: (D) Both (A) & (B)

15. These are the only people in India who are allowed to carry firearms without a license.
(A) Corgis
(B) Kodavus
(C) Mangaloreans
(D) Karnataka
Ans: (B) Kodavus

16. From the Brahmagiri hills, one can enjoy a panoramic view of the entire landscape of
(A) Mangalore
(B) Hubli
(C) Karnataka
(D) Coorg
Ans: (D) Coorg

17. There is the……….. island of Nisargadhama near Coorg, which can be reached through a rope bridge.
(A) sixty-four-acre
(B) Fifty-six-acre
(C) Forty-six-acre
(D) Eighty-five-acre
Ans: (A) sixty-four-acre

18. Coorg is famous for its-&-.
(A) traditional food & dresses
(B) rainforests & spices
(C) local cuisines & places
(D) All of the above
Ans: (B) rainforests & spices

19. What is the other name of Coorg?
(A) Kodagu
(B) Kodai
(C) Karnataka
(D) Kerala
Ans: (A) Kodagu

20. What does the writer, Lokesh Abrol say about Coorg?
(A) It is a beautiful place
(B) It must have come from the kingdom of God
(C) It is authentic & Ancient
(D) All of the above
Ans: (B) It must have come from the kingdom of God

21. Buddhist monks are settled in which is very close to Coorg.
(A) Nisargadhama
(B) Bylakuppe
(C) Hubli
(D) Mangalore
Ans: (B) Bylakuppe

22. Land of rolling hills is also known as.
(A) Coorg
(B) Mangalore
(C) Hubli
(D) Karnataka
Ans: (A) Coorg

23. In Coorg, September to March is the most pleasant season for tourists because
(A) during this period, the weather is perfect
(B) the air breathes of coffee
(C) animals can be seen closely
(D) Both (A) & (B)
Ans: (D) Both (A) & (B)

24. It is said that a part of the settled and married amongst the locals in Coorg.
(A) Alexander’s army
(B) Arabs
(C) Kurds
(D) None of the above
Ans: (A) Alexander’s army

25. Which dress is worn by the Arabs & the Kurds, as mentioned in the chapter, ‘Coorg’?
(A) Jubba
(B) Kuffia
(C) Long black coat
(D) None of the above
Ans: (B) Kuffia.

26. The― is one of the most decorated in the Indian Army.
(A) Coorg regiment (B) Coorg house
(D) Coorg soldier
(D) None of the above
Ans: (A) Coorg regiment

27. Which animals are seen enjoying in the lap of nature in Coorg?
(A) Elephants & Langurs
(B) Birds, bees & butterflies
(C) Kingfisher & squirrels
(D) All of the above
Ans: (D) All of the above

28. The river and mountains of Coorg offer various adventurous games like –
(A) river rafting
(B)Canoeing & rappelling
(C) rock climbing & mountain biking
(D) All of the above
Ans: (D) All of the

29. What does the long black coat with an embroidered waist belt Kuppia resemble?
(A) the cuffs were worn by the Arabs
(B) the Jubba worn by the Arabs
(C) the traditional dress of Kurds
(D) None of the above
Ans: (A) the cuffs worn by the Arabs

30. Why do some people feel, the people of Coorg originated from Arabs?
(A) Because of traditional marriages
(B) Because of the dresses they wear
(C) Because of their language
(D) All of the above
Ans: (B) Because of the dresses they wear

31. Which culture can be seen in the martial traditions, marriage, and religious customs of Coorg?
(A) Arabic culture
(B) Alexander’s culture
(C) South Indian culture
(D) All of the above
Ans: (B) Alexander’s culture

Here is the list of important MCQs from Class 10 English Coorg. We have tried our best to provide the important multiple-choice question and their answer for the upcoming final exam 2023. If you like our content, feel free to share it with your friends and family.

This Post Has One Comment

প্ৰত্যুত্তৰ দিয়ক