Class 10 English Chapter 1 Question Answer | A Letter to God

আপুনি বাৰু Class 10 English Chapter 1 Question Answer বা A Letter to God Question Answer বিচাৰি আছে নেকি? তেন্তে চিন্তাৰ কোনো কাৰণ নাই, আজি আমি আপোনালোকৰ বাবে Class 10 English Chapter 1 Question Answer লৈ আহিছোঁ।

ইয়াৰ ওপৰিও যদি আপুনি Class 10 English Grammar পঢ়িব খোজে তেন্তে তলত দিয়া লিংকৰ জৰিয়তে English Grammar ৰ প্ৰয়োজনীয় সকলো অধ্যায় পঢ়িব পাৰিব।

Class 10 English Chapter 1 Question Answer

Class 10 English Chapter 1 Question Answer 2023 Final Exam

ওপৰত উল্লেখ কৰা মতে আজি আমি আপোনালোকৰ সৈতে Class 10 English Chapter 1 Question Answer আলোচনা কৰিব গৈ আছো। এই লিখনিৰ জৰিয়তে আমি আপোনালোকৰ বাবে পাঠ্যপুথিত উল্লেখিত সকলো প্ৰশ্ন উত্তৰ দিয়াৰ ওপৰিও পৰীক্ষাৰ বাবে আমি নানা ধৰণৰ প্ৰশ্ন উত্তৰ ইয়াত সংযোগ কৰিছো

ইয়াত আমি অতিৰিক্ত প্ৰশ্ন উত্তৰ শিতানত অতি চমু প্ৰশ্ন উত্তৰ, চমু প্ৰশ্ন উত্তৰ, বহল প্ৰশ্ন উত্তৰৰ লগতে HSLC Final Exam 2023 ৰ বাবে কিছু সম্ভাব্য প্ৰশ্ন উত্তৰ যোগান ধৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে।

আশা কৰোঁ আপোনালোকে এই লিখনিৰ জৰিয়তে উপকৃত হব। আপুনি বিচাৰিলে Nitid Academy নামৰ YouTube Channel ত গৈ সম্পূৰ্ণ Video Class বিনামূল্য চাব পাৰিব।

A Letter to God MCQ 2023

1) What was the only hope left in the hearts of Lencho’s family?
(A) compensation from government
(B) help from the farmer’s association
(C) help from God
(D) there was no hope left
Ans: (C) help from God

2) What type of conflict does the chapter highlight?

(A) the conflict between nature and humans
(B) conflict among humans
(C) Conflict between God and nature
(D) both (A) and (B)
Ans: (D) both (A) and (B)

3) What are raindrops like?
(A) Cents
(B) Dollars
(C)Gold coins
(D) Pearls
Ans: (A) Cents

4) Man went out for…
(A) Ploughing
(B) Playing
(D) Buying
(C) Pleasure
Ans: (C) Pleasure

5) What was the reason for Lencho’s satisfaction?
(A) Heavy rain
(B) His children and wife
(C) Money
(D) His house
Ans: (A) Heavy rain

6) What did Lencho hope for?
(A) A good shower of rain for his crop.
(B) A new motorcycle
(C) A tractor
(D) None of the Above
Ans: (A) A good shower of rain for his crop.

7) Why was Lencho satisfied?
(A) On seeing a new tractor in his field.
(B) On seeing a new buffalo.
(C) On seeing the field of ripe corn with flowers.
(D) None of the Above
Ans: (C) On seeing the field of ripe corn with flowers.

8) Who is the author of the lesson ‘A Letter to God?
(A) G.L. Fuentes
(B) J.K. Rowling
(C) William Shakespeare
(D) Roald Dahl
Ans: (A) G.L. Fuentes

9) Where was Lencho’s house situated?
(A) High hill
(C) Low hill
(B) In the village
(D) In the valley
Ans: (C) Low hill

10) What was Lencho expecting from his cornfield?
(A) A good harvest
(B) Lots of money
(C)Treasure
(D) None of the above
Ans: (A) A good harvest

11) What took Lencho to a blow?
(A) Flood
(B) Hurricane
(C)Drought
(D) Hailstones
Ans: (D) Hailstones

12) What do new silver coins mean in the lesson?
(A) Big raindrops
(B) Actual silver coins
(C) Jewels
(D) Corns
Ans: (A) Big raindrops

13) Frozen pearls are
(A) Hails
(B) Flowers
(C) Raindrops
(D) None of the above
Ans: (A) Hails

14) What spoiled Lencho’s dream?
(A) Sunlight
(B) His son
(C) Hailstones
(D) Gold coins
Ans: (C) Hailstones

15) The field looked as if it were ……….covered in
(A) salt
(C) sugar
(B) locusts
(D) ice
Ans: (A) salt

16) What was getting bad in the chapter ‘The Letter to God?
(A) His health
(C) Hailstones
(B) His field
(D) Flowers
Ans: (C) Hailstones

17) Lencho’s field was destroyed.
(A) Partially
(C) Badly
(B) Totally
(D) All of the above
Ans: (B) Totally

18) Lencho’s soul was filled with sadness-why?
(A)Because of the flood
(B) Because corn field was destroyed
(C) Because of his family
(D) Because of money
Ans: (B) Because corn field was destroyed

19) Locusts mean in the chapter ‘The Letter to God’——
(A) Group of flowers
(B) Group of insects
(C) Group of boys
(D) Group of bees
Ans : (B) Group of Insects

20) Lencho needs money for –
(A) Vacation
(B) A new house
(C) Sowing his field
(D) Neighbors
Ans: (C) Sowing his field

21) Lencho’s only hope was
(A) His friend
(C) Villagers
(B) His family
(D) God
Ans: (D) God

22) Which crop was growing on Lencho’s fields?
(A)Corn
(C)Rice
(B) Barley
(D) None of the above
Ans: (A) Corn

23) Where did Lencho expect the downpour to come from?
(A)north
(C)north-west
(B) north-east
(D) south-east
Ans: (B) north-east

24) From the chapter find the words similar to “a strong man”?
(A) Instructed
(B) An ox of a man
(C) At daybreak
(D) conscience
Ans: (B) An ox of a man

25) Where did Lencho carry the letter?
(A) To the village
(B) To town)
(C) To house
(D) To god
Ans: (B) To town

26) What was Lencho’s wish to God?
(A) Money
(B) Gold coins
(C) Fruitful harvest
(D) Strength
Ans: (A) Money boy

27) What Currency of Latin American countries is?
(A) Dollar
(B) Pound
(C) Pesos
(D) Dark
Ans: (C) Pesos

28) What did the postmaster do then?
(A) He decided to collect the money and send it to Lencho.
(B) He throws away the letter
(C) He decided to beat Lencho to teach him a lesson.
(D) He gave it to another postmaster
Ans: (A) He decided to collect the money and send it to Lencho.

29) The postmaster was a fat, amiable man. What is the meaning of amiable?
(A) Rude
(B) Helpful
(C) Friendly
(D) Enthusiastic
Ans: (C) Friendly

30) How much money did Lencho ask for?
(A) 100 pesos
(B) 1000 pesos
(C) 10 pesos
(D) 500 pesos
Ans: (A) 100 pesos

31) What is the irony in this lesson?
(A) Lencho was sad after the hailstorm
even though he was the one waiting for a shower
(B) Postmaster laughed at Lencho but still helped arrange money for him
(C) Lencho blamed the post office employees who in fact helped him
(D) there is no irony
Ans: (C) Lencho blamed the post

32) What did Lencho think of the post-office employees?
(A) bunch of crooks
(B) rude
(C) unhelpful
(D) proud
Ans:(A) bunch of crooks

33) Who read the letter sent by Lencho?
(A) His Wife
(B) The Postmaster
(C) One of the farmer
(D) The God
Ans : (B) The Postmaster

34) Why did the postmaster decide to reply to Lencho’s letter?
(A) He was a good man
(B) He felt empathetic
(C) To preserve Lencho’s faith in God
(D) All of the above
Ans: (C) to preserve Lencho’s faith in God

35) Why was Lencho not surprised on seeing the money in the envelope?
(A) He was too sad to acknowledge it
(B) He had unwavering faith in God
(C) He was an ungrateful man
(D) None of the above
Ans: (B) He had unwavering faith in God

36) How much money was the postmaster able to arrange?
(A) 100 pesos
(B) Nil
(C) 1000 pesos
(D) 70 pesos
Ans: (D) 70 pesos

Oral comprehension check–1 [Page No. 5]

1. What did lencho hope for?
Ans: Lencho hoped for rain for his crops.

2. Why did Lencho say the raindrops were like ‘new coins’?
Ans: He said so because the raindrops would brings coins.

3. How did the rain change? What happened to Lencho’s fields?
Ans: The rain changed into a hailstorm. It completely destroyed Lencho’s fields.

4. What were Lencho’s feelings when the hail stopped?
Ans: Lencho was very sad because the hail left nothing. He thought he would go hungry that year.

Oral comprehension check – 2 [Page No. 6]

1. Who or what did Lencho have faith in? What did he do?
Ans: Lencho had faith in God. He wrote a letter to God.

2. Who read the letter?
Ans: The postmaster read the letter.

3. What did the postmaster do then?
Ans: The Post Master did not want to break Lencho’s faith. He collected money and sent to Lencho.

Oral comprehension check -3 [Page No. 7]

1. Was Lencho surprised to find a letter for him with money in it?
Ans: No, Lencho was not at all surprised to find a letter for him with money in it. Because he had deep faith in God.

2. What made him angry?
Ans: He was angry to find 70 pesos while he asked to send 100 pesos.

Thinking about the Text

1) Who does Lencho have complete faith in? Which sentences in the story tell you this?
Ans: Lencho has complete faith in God as he is instructed that God knows everything and helps us in our problems. There are few sentences which show this

But in the hearts of all who lived in that solitary house in the middle of the valley, there was a single hope help from God.
All through the night, Lencho thought only of his one hope: the help of God, whose eyes, as he had been instructed, see everything, even what is deep in one’s conscience.
“God”, he wrote, “if you don’t help me, my family and I will go hungry this year”.
He wrote ‘To God’ on the envelope, put the letter inside and still troubled, went to town.
God could not have made a mistake, nor could he have denied Lencho what he had requested.

2) Why does the postmaster send money to Lencho? Why does he sign the letter God?
Ans: The postmaster sends money to Lencho in order to keep Lencho’s faith in God alive and firm as he was completely moved by it.
When postmaster reads the letter of Lencho to God, he becomes serious and does not want to shake his faith and decides to answer the letter. He gathers money with the help of his post office employees and friends on behalf of God and signs the letter ‘God’ so that Lencho’s faith does not get shaken.

3) Did Lencho try to find out who had sent the money to him? Why or why not?
Ans: Lencho did not try to find out who had sent the money to him because he never suspected the presence of God and had complete faith in God. He could not believe that it could be – anybody else other than him who would send him the money.
His faith in God was so strong that he believed that he had sent money to him for his help in his problem.

4) Who does Lencho think has taken the rest of the money? What is the irony in the situation? (Remember that the irony of a situation is an unexpected aspect of it. An ironic situation is strange or amusing because it is the opposite of what is expected).
Ans: Lencho thinks that the post office employees have taken the rest of the money as he had demanded a hundred pesos from God and in the letter there was only seventy pesos and God cannot make such a mistake. So, he assumes that they have stolen the money.
The irony in this situation is that Lencho suspects those people who helped him in his problem and tried to keep his faith alive in God.

5) Are there people like Lencho in the real world? What kind of a person would you say he is? You may select appropriate words from the box to answer the question.

Greedy Naive Stupid Ungrateful Selfish Comical Unquestioning

Ans: It is almost impossible to find a person like Lencho as he is an unquestioning and naive kind of person. He is not stupid if he doesn’t know who has sent him money or a letter will reach God without any address. It is Lencho’s faith in God. In real world, people are selfish and greedy and Lencho is totally lovable and different.

6) There are two kinds of conflict in the story between humans and nature and between humans themselves. How are these conflicts illustrated?
Ans: Conflict between Humans and Nature: The conflict between humans and nature is illustrated by the destruction of Lencho’s crop by the hailstorm as Lencho was expecting a good rain to have good harvest as that was the only hope he had for his earning. He worked so hard to feed his family, but nature turned violent and destroyed everything.

Conflict between Humans and Humans: The story also illustrated another conflict, between humans themselves as the postmaster alongwith his friends and staff sent Lencho money that Lencho demanded from God although they didn’t know Lencho. Lencho blamed them for taking away some amount of money. He called them “a bunch of crook”. This shows that man does not have faith in other man, thereby giving rise to this conflict.

Thinking about Language

1. Look at the following sentence from the story.
Suddenly a strong wind began to blow and along with the rain very large hailstones began to fall.

‘Hailstones’ are small balls of ice that fall like rain. A storm in which hailstones fall is a ‘hailstorm’. You know that a storm is bad weather with strong winds, rain, thunder and lightning.

There are different names in different parts of the world’s for storms depending on their nature. Can you match the names in the box with their description below, and fill in the blanks? You may use a dictionary to help you.

Gale, whirlwind, cyclone, Hurricane, tornado, typhoon

1. A violent Tropical Storm in which strong winds move in a circle :——c—-
Ans: Cyclone

2. An extremely strong wind : —a—
Ans: Gale

3. A violent Tropical Storm with very strong winds:——p——
Ans: Typhoon

4. A violent storm whose center is a cloud in the shape of a funnel :——n—–
Ans: Tornado

5. A violent storm with very strong winds, especially in the western Atlantic Ocean :——r—–
Ans: Hurricane

6. A very strong wind that moves very fast in a spinning movement and causes a lot of damage :——l—–
Ans: Whirlwind

7) Match the sentences in column A with the meaning of ‘hope’ in column B.
Ans:

AB
Will you get the subjects you want to study in college? I hope so.thinking that this would happen (it may or may not have happened.)
I hope you don’t mind my saying this but 1 don’t like the way you are arguing.showing concern that what you say should not offend or disturb the other person a way of being polite.
This discovery will give new hope to HIV/AIDS sufferers.a feeling that something good will probably happen.
We were hoping against hope that the judges would not notice our mistakes.wishing for something to happen, although this is very unlikely.
I called early in the hope of speaking to her before she went to school.wanting something to happen (and thinking it quite possible)
Just when everybody had given up hope, the fishermen came back, seven days after the cyclone.stopped believing that this good thing would happen.

Relative Clauses

Join the sentences given below using who, whom, whose, which, as suggested.

1. I often go to Mumbai. Mumbai is the commercial capital of India. (which)
Ans: I often go to Mumbai which is the commercial capital of India.

2. My mother is going to host a TV show on cooking. She cooks very well. (Who)
Ans: My mother who cooks very well is going to host a TV show on cooking.

3. These sportspersons are going to meet the president. Their performance has been excellent. (Whose)
Ans: The sports persons whose performance has been excellent are going to meet the president.

4. Lencho preyed to God. His eyes see into our minds. (whose)
Ans: Lencho prayed to God whose eyes see into our minds.

5. This man cheated me. I trusted him. (whom)
Ans: This man whom I trusted cheated me.

Using Negatives for Emphasis

Find sentences in the story with negative words, which express the following ideas emphatically.

1. The tress lost all their leaves.
Ans: Not a leaf remained on the trees.

2. The letter was addressed to God himself.
Ans: It was nothing less than a letter to God.

3. The postman saw this address for the first time in his career.
Ans: Never in his career as a postman had he known that address.

Watch the Video Class

Leave a Comment