Class 9 English A Visit to Kaziranga and Sivsagar Question Answer | SEBA

আপুনি যদি SEBA Class 9 English A Visit to Kaziranga and Sivsagar Question Answer বা NCERT Class 9 English A Visit to Kaziranga and Sivsagar Question Answer বিচাৰি আছে, তেন্তে এই লিংকত ক্লিক কৰক আৰু আপুনি SEBA Class 9 English A Visit to Kaziranga and Sivsagar Question Answer PDF Notes অতি সহজেই ডাউনলোড কৰক।

যদি আপোনাৰ SEBA Class 9 English A Visit to Kaziranga and Sivsagar Question Answer PDF Note ডাউনলোড কৰাৰ ইচ্ছা নাই কিন্তু Class 9 English A Visit to Kaziranga and Sivsagar Question Answer পঢ়িব বিচাৰে তথাপিও কোনো অসুবিধা নোহোৱাকৈ পঢ়িব পাৰিব।

NCERT/SEBA Class 9 English A Visit to Kaziranga and Sivsagar Question Answer 2024

আমি আজি আপোনালোকৰ বাবে Assamese Medium নামৰ এই শিক্ষামূলক ৱেবছাইটৰ জৰিয়তে Class 9 English A Visit to Kaziranga and Sivsagar Question Answer লৈ আহিছোঁ, যিয়ে আপোনাক পৰীক্ষাৰ বাবে বহুত সহায় কৰিব।

আমি ইয়াত পথ্যভৃত্তিক সকলো প্ৰশ্ন উত্তৰ যোগান ধৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছো। আপুনি যদি ইয়াৰ ওপৰিও কিবা প্ৰশ্ন উত্তৰ বিচাৰি আছে তেন্তে আমাৰ ইউটিউব চেনেল চাব পাৰে।

Watch FREE Video Classes

Class 9 English A Visit to Kaziranga and Sivsagar Question Answer

Thinking about the Text

i) When something is conserved, it is preserved/ destroyed
Ans: When something is conserved, it is preserved.

ii) Herbivorous animals eat flesh/ grass
Ans: Herbivorous animals eat grass.

iii) When you excavate, you dig out/ cover up something.
Ans: When you excavate, you dig out something.

iv) When you visit a historical site, you see new/ old monuments.
Ans: When you visit a historical site, you see old monuments.

v) When you play an indigenous game, it is a foreign/local game.
Ans: When you play an indigenous game, it is a local game

1. Why did the children wake up early in the morning?
Ans: The children wake up early in the morning because they were too excited to sleep.

2. Why is Assam unique?
Ans: Assam is unique with land with tea gardens, ancient temples, national parks, historical monuments etc.

3. What is a national park?
Ans: A national park is a park that is used for conservation purposes.

4. When was Kaziranga designated a National Park?
Ans: Kaziranga was designated National Park in 1985.

5.What is the full form of the UNESCO?
Ans: Full form of the UNESCO is United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization.

6. Why was Kaziranga Game Sanctuary renamed Kaziranga Wild Life Sanctuary?
Ans: Kaziranga Game Sanctuaries named Kaziranga Wild Life Sanctuary because the ‘ game’ also means animals hunted for sport and food which is not appropriate for a park to conserve animals.

7. What does the rhinoceros eat?
Ans: The rhinoceros eats only grasses.

8. “On their way to Sivasagar, they crossed a stone bridge.” What is the name of this bridge?
Ans: The name of this bridge is Silor Saaku or Namdang Stone Bridge.

9. Name the three temples on the bank of the Sivasagar tank.
Ans: The three temples on the bank of the Sivasagar tank are Shiva Dole, Vishnu Dole and Devi Dole.

10. Who built the Rang-ghar?
Answer: Ahom King Pramatta Singha built the Rang-ghar.

1. Well, in 1904 _______ visited Kaziranga.
Ans: Well, in 1904 Mary Curzon visited Kaziranga.

2. The Namdang Stone Bridge was built by the Ahom king _____
Ans: The Namdang Stone Bridge was built by the Ahom king Rudra Singha.

3. Siu-Ka-Pha made ______ his first capital .
Ans: Siu-Ka-Pha made Charaideo his first capital.

1. Write briefly the history of Kaziranga as a protected area.
Ans: The history of Kaziranga as a protected area can be traced back to 1904.In 1904 Mary Curzon, wife of Lord Curzon , Viceroy of India visited Kaziranga. She had heard that Kaziranga was famous for rhinos. But she could not find a single rhino there. She requested her husband to take measures immediately to protect the rhinos. Soon after, in 1905, the Kaziranga Proposed Reserve Forest was created.

Slowly, the park grew in size. In 1916, it was named Kaziranga Game Sanctuary. Visitors were allowed to enter the park. Hunting was strictly prohibited. Then in 1950 the name was again changed because ‘game’ also means animals hunted for sport and food which’s not appropriate for a park taco nerves animals. Then it was renamed as Kaziranga Wild Life Sanctuary in 1950 by P.D. Strachey, the forest conservationist of that time. It was in 1974 only that Kaziranga was designated a National Park.

2. Write a short note on Talatal Ghar.
Ans: Talatal Ghar is situated at Sivasagar district. It was an ancient palace of Ahom and largest of all Ahom architecture of which only remains are left. The foundation of Talatal Ghar was laid by King Rudra Singha. It had four stories above ground and three stories under ground. There were two secret tunnels. One, which was 16 kilometers long, led to the Gurgaon Palace and the other, which was 3 kilometer’s long, led to the Dikkop river.

3. Write a note on Charaideo Maidam.
Ans: Maidam was a burial ground of the Ahom kings and nobles. Many royal graveyards still exist in this place. The hillock of Charaideo was considered to be sacred by the people of the Ahom dynasty. They believed this place to be the home of their ancestral gods. These have tomb vaults just like the pyramids in Egypt. Maidam’s are fascinating Ahom architecture.

Thinking about Language

1. “Do you know Kaziranga is a World Heritage Site?” their father said.
Ans: Their father asked whether they knew Kaziranga was a World Heritage Site.
Ans. Their father asked if they knew that Kaziranga was a World Heritage Site.

2. “On our way we can stay for a night in Kaziranga,” their mother suggested.
Ans. Their mother suggested that on their way they could stay for a night in Kaziranga.

3. “Can we go to see the rhino now?” Lohit asked.
Ans. Lohit asked if they could go to see the rhino then.

4. “I wish there was really a sagar here!” Lohit said.
Ans. Lohit said that he wished there really was a sagar there.

1. They checked in at a hotel that had a large compound. (registered, corrected)
To Ans. registered

2. She requested her husband to take measures immediately to protect the rhinos. (take steps, calculate)
Ans. take steps

3. Further in, they spotted a deer. (dotted, saw)
Ans. saw

4. In the heart of the town was the Sivasagar Tank. (centre of, mind of)
Ans. centre of

5. The maidams have tomb vaults just like the pyramids in Egypt. (burial chambers, jumps)
Ans. burial chambers

Underline the verbs of reporting in the following sentences:

1. Their father had explained to them, “This bridge is named after the Ahom General Kolia Bhomora Phukan.”
Ans: Their father had explained to them, “This bridge is named after the Ahom General Kolia Bhomora Phukan.

2. “What’s there to see in Sivasagar? Let’s go to my uncle’s house in Tezpur instead.” Lohit pleaded.
Ans: “What’s there to see in Sivasagar? Let’s go to my uncle’s house in Tezpur instead.” Lohit pleaded.

3. “On our way we can stay for a night in Kaziranga,” their mother suggested.
Ans: “On our way we can stay for a night in Kaziranga,” their mother suggested.

4. “Can we go to see the rhino now?” Lohit asked.
Ans: “Can we go to see the rhino now?” Lohit asked.

5. “Look, look,” Lohit shouted excitedly, “there’s a rhino.”
Ans: “Look, look,” Lohit shouted excitedly, “there’s a rhino.”

6. “Wow!” Trisha exclaimed, looking through the binocular.”There’s another rhino in the water.”
Ans: “Wow!” Trisha exclaimed, looking through the binocular.”There’s another rhino in the water.”

7. “I will take you to Charaideo,” said their father..
Ans: “I will take you to Charaideo,” said their father.

Speaking

There are lots of palces which we need to conserved we. Here are the some of them – Majuli, Jatinga, Kamakhya Temple, Umananda island and temple, Madan Kamdev, Hajo, Dipor Bill, Dibru Saikhowa and Orang National Parks, Manas and Nameri National Parks, Agnigarh Hill, Haflong Lake, Garampani, Diphu, Digboi, etc.

Though here is mentioned as speech competition in class room. Please do it yourself. We are here just to share some historical temples of Assam:

  • Kamakhya Temple, Guwahati
  • Umananda Temple, Guwahati
  • Sukreswar Temple, Guwahati
  • Madan Kamdev Temple, Guwahati
  • Aswaklanta Temple, Guwahati
  • Dol Gobind, Guwahati
  • Navagraha Temple, Guwahati
  • Shiva Dol, Sivasagar
  • Devi Dol, Sivasagar
  • Kedareshwar Temple, Hajo
  • Hayagriva Da Parbatia Temple, Tezpur
  • Bageswari Temple, Bongaigaon
  • Negheriting Temple, Dergaon
  • Tameshwari Temple, Sadiya
  • Hatimura Temple, Nagaon
  • Satra Temple, Majuli

Key ingredients: chira, rice, fish, meat, variety of green leafy vegetables, jaggery, etc. popular indigenous dishes: Khar, Masor Tenga, Pura, Poita Bhat, Pitika, Bor, Pokori, Pitha, Laru, etc.

Additional Question Answers for 2024

1. What does Lohit’s father tell him about Sivasagar?
Ans. Lohit’s father told Lohit that Sivasagar was originally known as Rangpur, and it was the capital of the Ahom Kings from the year 1699 to 1788. It had many historical ponds, palaces and beautiful temples.

2. To conserve which animal in particular was the Kaziranga National Park created? Which other animals are found there?
Ans. Kaziranga National Park was created to conserve the one horned rhino. The other animals found here are wild water buffaloes, Indian wild boar, sambar, barking deer, hog deer, leopard, Indian gray mongoose, white browed gibbon, monkeys, capped langur, snakes, alligators and tortoise.

3. What do you understand when you are told that Kaziranga is a World Heritage Site?
Ans. By Kaziranga being a World Heritage Site we understand that Kaziranga is listed by UNESCO as a site to be preserved in the interest of the international community.

4. Which flowers did the children see blooming during their elephant ride?
Ans. The flowers the children saw during their elephant ride were water lilies, lotus and water hyacinth.

5. How could the presence of tigers be felt in Kaziranga National Park?
Ans. Though tigers could not be seen, their presence could be felt around the national park as they left pug marks and kills.

6. What is so amazing about the Namdang Stone Bridge?
Ans. The Namdang Stone Bridge is amazing in being a single stone bridge, constructed in the days of no technology when human resources were the only force available. It is 60m in length.

7. What was called kolosi according to Lohit and Trisha’s mother?
Ans. The seven foot high golden dome on the top of Shiva dol, on the banks of the Sivasagar tank, was called kolosi, according to Lohit and Trisha’s mother.

8. Who was Sati Joymoti and why was she imprisoned and tortured, and by whom?
Ans. Sati Joymoti was the wife of King Gadadhar Singha, and mother of King Rudra Singha. She was imprisoned by Lora Roja, a cruel king. Her husband, Gadadhar Singha had fled into the Naga hills to escape the atrocities of Lora Roja. On not being able to find him, Lora Roja imprisoned and tortured Sati Joymoti who refused to reveal the whereabouts of her husband. After fourteen days of torture, she died.

9. Name the temples around Joysagar tank.
Ans. There are five temples around Joysagar tank. They are Vishnu temple, Devi temple, Shiva temple, Ghanashyam temple and Joy Dol.

10. A Shiva temple, Vaishnava Satras, Muslim Dargahs, Buddhist and Sakta shrines, are all found around which tank in Sivasagar?
Ans. All of these are found on the banks of the Rudrasagar tank.

11. Write a short note on Garhgaon Palace.
Ans. Garhgaon Palace is around 15 kms from Sivasagar. It was first built of wood and other materials by King Suklengmung in 1540, but that did not last. The present palace was built by King Rajeswar Singha in 1752 and has four storeys, each floor having gradually receding tiers. The uppermost floor has a dome-like roof.

12. Why was the hillock of Charaideo considered sacred by the Ahoms?
Ans. The hillock of Charaideo was considered sacred by the Ahoms because they believed that this place was the home of their ancestral gods.

Download PDF Notes

ওপৰত আপুনি যদি SEBA Class 9 English A Visit to Kaziranga and Sivsagar Question Answer গোটেইখিনি পঢ়িছে, তেন্তে ইচ্ছা কৰিলে এতিয়া আপুনি তলত দিয়া লিংকত ক্লিক কৰি Class 9 English A Visit to Kaziranga and Sivsagar Question Answer PDF Notes ডাউনলোড কৰিব পাৰে। ইয়াৰ ওপৰিও যদি আপুনি Class 9 English A Visit to Kaziranga and Sivsagar Summary পঢ়িব খোজে তেন্তে তলত দিয়া ইউটিউব ভিদিও চাব পাৰে।

Class 9 English A Visit to Kaziranga and Sivsagar Question Answer PDF

Watch Video Class

Leave a Comment