[Assam-Eng] Class 6 Science Chapter 1 Question Answer

আপুনি যদি অসম চৰকাৰৰ দ্বাৰা পৰিচালিত চৰকাৰী বিদ্যালয়ত ষষ্ট মান শ্ৰেণীত পঢ়ি আছে আৰু আজি আপুনি ইয়াত Class 6 Science Chapter 1 Question Answer বিচাৰি আহিছে, তেন্তে চিন্তাৰ কোনো কাৰণ নাই।

আমি আপোনালোকৰ বাবে Assamese Medium নামৰ এই শিক্ষামূলক ৱেবছাইটত SCERT Class 6 Science Chapter 1 Question Answer লৈ আহিছোঁ। আপুনি সম্পূৰ্ণ পাঠ্যপুথিৰ প্ৰশ্ন উত্তৰ ইয়াতে পাব।

Class 6 Science Chapter 1 Question Answer

Class 6 Science Chapter 1 Question Answer 2023

Q1. Do you find that all living beings need the same kind of food?
Ans. No, all living beings do not need the same kind of food.

Q2. Name five plants and the parts that we eat.
Ans. The names of five plants and the parts that we eat are:
(i) Paddy: seeds
(ii) Wheat: seeds
(iii) Mustard plant: seeds and leaves
(iv) Brinjal plant: fruits
(v) Potato plant: stems

Q3. Match the items given in column A with those in column B.


Ans.

Column AColumn B
Milk, Curd, Paneer, GheeAre All Animal Products.
Spinach, Cauliflower, CarrotAre Vegetable.
Lions And TigersEat Other Animals.
HerbivoresEart Plants and Plant Products.

Q. 4. Fill up the blanks with the words given: herbivore, plant, milk, sugarcane, carnivore.
(a) Tiger is a__________ because it eats only meat.
Ans. carnivore

(b) Deer eats only plant products and so is called______________.
Ans. herbivore

(c) Parrot eats only__________
Ans. plant

(d) The_________ that we drink, which comes from cows, buffaloes and goats is an animal product.
Ans. milk

(e) We get sugar from___________
Ans. sugarcane

Class 6 Science Chapter 1 Question Answer [Additional]

Q1. Give two examples where two or more parts of a single plant are used as food.
Ans. Mustard — seeds and leaves,
Pumpkin — fruit and flowers.

Q2. Name any one plant that grows in water and is eaten as food.
Ans. Lotus — Stem of the lotus is eaten as food.

Q3. Suggest any three ways you can think of to avoid wastage of food.
Ans.

  • Avoid leaving food uneaten in meals.
  • “Eat to live” and not “live to eat” — excess eating should be avoided.
  • Raw food like pulses and grains should be stored properly.

Q4. Name two sugar-producing plants.
Ans. (a) Sugarcane (b) Sugarbeet.

Q5. Name a non-green plant that we eat.
Ans. Mushroom.

Q6. What do you call the habit of an individual to eat a particular type of food item commonly?
Ans. Food habit.

Q7. Compare your food habits with the food habits of your friend who lives in Tamil Nadu.
Ans. My food habit: Chapatti, pulses, lassi, rice, vegetables, mustard oil.
Food habits of my friend: Idli, dosa, sambhar, bara, rasam, upma and coconut oil, etc.

Q8. What items are used to prepare cooked rice?
Ans. Raw rice and water.

Q9. Study the ingredients of various food items. Do they have some common food ingredients?
Ans. Yes, they have some common ingredients like water, salt and oil or ghee.

Q10. What are the two common sources of most of the ingredients of food items?
Ans. (i) Plants (ii) Animals

Q11. Name the three products each provided by plants and animals.
Ans. Plant products: Grains, cereals and vegetables.
Animal products: Milk, egg and meat.

Q12. Name three edible (eatable) parts of plants.
Ans. (i) Roots (ii) Fmits (iii) Leaves

Q13. Which part of the plants do we eat generally?
Ans. We generally eat fruits of many plants.

Q14. Which type of seeds give more energy, sprouted seeds or normal seeds?
Ans. Sprouted seeds give more energy than normal seeds.

Q15. What is honey?
Ans. A sweet substance (liquid) prepared by bees from the nectar, i.e., sweet juice collected from flowers is called honey.

Q16. Where would you place human beings on the basis of the food that they eat?
Ans. Omnivores.

Class 6 Science Chapter 1 Question Answer [Short Type]

Q1. What is food?
Ans. The eatable substances eaten by humans and other animals to get energy for various activities for growth and development are called food.

Q2. Why should we eat cooked food?
Ans. We should eat cooked food because by cooking we can kill harmful germs and make it germless. Cooked food can be easily digested and absorbed by our bodies. Cooking also improves the taste of food.

Q3. Explain the importance of food for living organisms.
Ans. The importance of food is:

  • It provides energy to do various activities.
  • It helps in growth.
  • It helps to repair and replace damaged parts of the body.
  • It protects us from infections and diseases.

Q4. Explain the various sources of food items and ingredients with the help of examples.
Ans. There are mainly two sources of ingredients for various food items:
(i) Plants: Plants provide us with fruits, vegetables, pulses, grains, cereals, etc.
(ii) Animals: Animals provide us with milk, eggs, meat etc.

Q5. Define the term herbivores.
Ans. The animals which eat only plants or plant products are called herbivores. For example, cow, goat and buffalo.

Q6. What are carnivores? Explain with examples.
Ans. The animals which eat other animals are called carnivores. For example, lion and tiger. Carnivores generally eat herbivores and other carnivores.

Q7. Define the term omnivores.
Ans. The animals which eat both plants and animals are called omnivores. For example, cats, dogs and human beings.

Class 6 Science Chapter 1 Question Answer [Long Type]

Q1. With the help of flow chart shows various contributors involved when we eat a chapatti.
Ans.

Q2. Make flow charts for the preparation of honey and ghee.
Ans. Preparation of honey:

Q. 3. Differentiate between herbivores, carnivores and omnivores. Give two examples of each
Ans.

HerbivoresCarnivoresOmnivores
An animal which eats only plants, plants part, and plant products is called Herbivores. For example- Cow, Deer etc.An animal which eats only other animals is called Carnivores. For example- Lions, Lizards etc.An animal which eats both plants and animals is called Omnivores. For example- Dog, Human etc.

Class 6 Science Chapter 1 Question Answer [Very Short Type]

(i) Name the different parts of a banana plant that are used as food.
Ans. Flower, fruit and stem of banana.

(ii) Animal food we get from water resources.
Ans. Fish, Prawns, lobster and crabs.

(iii) Four fruits which we eat as vegetables.
Ans. Fruits of tomato, brinjal, Ladyfinger (bhindi), cucumber (Loki).

Leave a Comment