Class 10 English MCQ for HSLC Final Exam

Hey everyone! Welcome back to another important update from the Assamese Medium website. If you are searching Class 10 English MCQ for HSLC Final Exam then definitely this article will help you a lot. Just click on the link and get all MCQ for SEBA 2023.

In this article, we have added the important MCQ from Class 10 English for the upcoming HSLC Final Exam 2023. Here, we have tried to add all the Multiple Choice Question Answers from Class 10 English.

Assamese Medium YouTube Channel

Class 10 English MCQ for HSLC Final Exam

Here is the list of MCQ Class 10 English for the upcoming HSLC 2023


A Letter to God MCQ

1) What was the only hope left in the hearts of Lencho’s family?

(A) compensation from government
(B) help from the farmer’s association
(C) help from God
(D) there was no hope left
Ans: (C) help from God

2) What type of conflict does the chapter highlight?

(A) the conflict between nature and humans
(B) conflict among humans
(C) Conflict between God and nature
(D) both (A) and (B)
Ans: (D) both (A) and (B)

3) What are raindrops like?
(A) Cents
(B) Dollars
(C)Gold coins
(D) Pearls
Ans: (A) Cents

4) Man went out for…
(A) Ploughing
(B) Playing
(D) Buying
(C) Pleasure
Ans: (C) Pleasure

5) What was the reason for Lencho’s satisfaction?
(A) Heavy rain
(B) His children and wife
(C) Money
(D) His house
Ans: (A) Heavy rain

6) What did Lencho hope for?
(A) A good shower of rain for his crop.
(B) A new motorcycle
(C) A tractor
(D) None of the Above
Ans: (A) A good shower of rain for his crop.

7) Why was Lencho satisfied?
(A) On seeing a new tractor in his field.
(B) On seeing a new buffalo.
(C) On seeing the field of ripe corn with flowers.
(D) None of the Above
Ans: (C) On seeing the field of ripe corn with flowers.

8) Who is the author of the lesson ‘A Letter to God?
(A) G.L. Fuentes
(B) J.K. Rowling
(C) William Shakespeare
(D) Roald Dahl
Ans: (A) G.L. Fuentes

9) Where was Lencho’s house situated?
(A) High hill
(C) Low hill
(B) In the village
(D) In the valley
Ans: (C) Low hill

10) What was Lencho expecting from his cornfield?
(A) A good harvest
(B) Lots of money
(C)Treasure
(D) None of the above
Ans: (A) A good harvest

11) What took Lencho to a blow?
(A) Flood
(B) Hurricane
(C)Drought
(D) Hailstones
Ans: (D) Hailstones

12) What do new silver coins mean in the lesson?
(A) Big raindrops
(B) Actual silver coins
(C) Jewels
(D) Corns
Ans: (A) Big raindrops

13) Frozen pearls are
(A) Hails
(B) Flowers
(C) Raindrops
(D) None of the above
Ans: (A) Hails

14) What spoiled Lencho’s dream?
(A) Sunlight
(B) His son
(C) Hailstones
(D) Gold coins
Ans: (C) Hailstones

15) The field looked as if it were ……….covered in
(A) salt
(C) sugar
(B) locusts
(D) ice
Ans: (A) salt

16) What was getting bad in the chapter ‘The Letter to God?
(A) His health
(C) Hailstones
(B) His field
(D) Flowers
Ans: (C) Hailstones

17) Lencho’s field was destroyed.
(A) Partially
(C) Badly
(B) Totally
(D) All of the above
Ans: (B) Totally

18) Lencho’s soul was filled with sadness-why?
(A)Because of the flood
(B) Because corn field was destroyed
(C) Because of his family
(D) Because of money
Ans: (B) Because corn field was destroyed

19) Locusts mean in the chapter ‘The Letter to God’——
(A) Group of flowers
(B) Group of insects
(C) Group of boys
(D) Group of bees
Ans : (B) Group of Insects

20) Lencho needs money for –
(A) Vacation
(B) A new house
(C) Sowing his field
(D) Neighbors
Ans: (C) Sowing his field

21) Lencho’s only hope was
(A) His friend
(C) Villagers
(B) His family
(D) God
Ans: (D) God

22) Which crop was growing on Lencho’s fields?
(A)Corn
(C)Rice
(B) Barley
(D) None of the above
Ans: (A) Corn

23) Where did Lencho expect the downpour to come from?
(A)north
(C)north-west
(B) north-east
(D) south-east
Ans: (B) north-east

24) From the chapter find the words similar to “a strong man”?
(A) Instructed
(B) An ox of a man
(C) At daybreak
(D) conscience
Ans: (B) An ox of a man

25) Where did Lencho carry the letter?
(A) To the village
(B) To town)
(C) To house
(D) To god
Ans: (B) To town

26) What was Lencho’s wish to God?
(A) Money
(B) Gold coins
(C) Fruitful harvest
(D) Strength
Ans: (A) Money boy

27) What Currency of Latin American countries is?
(A) Dollar
(B) Pound
(C) Pesos
(D) Dark
Ans: (C) Pesos

28) What did the postmaster do then?
(A) He decided to collect the money and send it to Lencho.
(B) He throws away the letter
(C) He decided to beat Lencho to teach him a lesson.
(D) He gave it to another postmaster
Ans: (A) He decided to collect the money and send it to Lencho.

29) The postmaster was a fat, amiable man. What is the meaning of amiable?
(A) Rude
(B) Helpful
(C) Friendly
(D) Enthusiastic
Ans: (C) Friendly

30) How much money did Lencho ask for?
(A) 100 pesos
(B) 1000 pesos
(C) 10 pesos
(D) 500 pesos
Ans: (A) 100 pesos

31) What is the irony in this lesson?
(A) Lencho was sad after the hailstorm
even though he was the one waiting for a shower
(B) Postmaster laughed at Lencho but still helped arrange money for him
(C) Lencho blamed the post office employees who in fact helped him
(D) there is no irony
Ans: (C) Lencho blamed the post

32) What did Lencho think of the post-office employees?
(A) bunch of crooks
(B) rude
(C) unhelpful
(D) proud
Ans:(A) bunch of crooks

33) Who read the letter sent by Lencho?
(A) His Wife
(B) The Postmaster
(C) One of the farmer
(D) The God
Ans : (B) The Postmaster

34) Why did the postmaster decide to reply to Lencho’s letter?
(A) He was a good man
(B) He felt empathetic
(C) To preserve Lencho’s faith in God
(D) All of the above
Ans: (C) to preserve Lencho’s faith in God

35) Why was Lencho not surprised on seeing the money in the envelope?
(A) He was too sad to acknowledge it
(B) He had unwavering faith in God
(C) He was an ungrateful man
(D) None of the above
Ans: (B) He had unwavering faith in God

36) How much money was the postmaster able to arrange?
(A) 100 pesos
(B) Nil
(C) 1000 pesos
(D) 70 pesos
Ans: (D) 70 pesos


Nelson Mandela MCQ

1. How does Nelson Mandela define the meaning of courage?
(A) Triumph over fear
(B) Triumph over love
(C) Triumph over selfish
(D) Triumph over poverty
Ans: (A) Triumph over fear

2. Why is it easy to learn to love?
(A) Because it comes naturally
(B) Because they are fewer in number
(C) Because you have the will to do this.
(D) None of the Above
Ans: (A) Because it comes naturally

3. I’ here refers to:
(A) Mbeki
(B) Kierk
(C) Zenani
(D) Nelson Mandela
Ans: (D) Nelson Mandela

4. Full name of Nelson Mandela was…….
(A) Nelson Morken Mandela
(B) Nelson Herchelle Mandela
(C) Nelson Rolihlahla Mandela
(D) Nelson Butcher Mandela
Ans : (C) Nelson Rolihlahla Mandela

5. On which day Nelson Mandela took oath as President of South Africa?
(A) 10th March
(B) 10th May
(C) 10th June
(D) 10 January
Ans : (B) 10th May

6. Why did other Nations discontinue relations with South Africa before Nelson’s struggle for apartheid?
(A) Home war
(B) Racial discrimination
(C) Political instability
(D) Colonial Rule
Ans: (B) Racial discrimination

7. Here people are compared with
(A) Minerals and Gems
(B) Money
(C) Animals
(D) Jewels
Ans: (A) Minerals and Gems

8. What brought international leaders to South Africa?
(A) Racism
(C) Love
(B) Trade
(D) End of Apartheid
Ans: (D) End of Apartheid

9. A prisoner of hatred takes away
(A) Money
(B) Freedom of man
(C) Love
(D) All of the above
Ans: (B) Freedom of man

10. Which flame can be hidden but not extinguished as per Mandela?
(A) Goodness
(C) Humanity
(B) Love
(D) Mankind
Ans: (A) Goodness

11. Depths of oppression create
(A) Poverty
(B) Heights of character
(C) Freedom
(D) Revolution
Ans: (B) Heights of character

12. Choose the name of Mandela’s party?
(A) African National Congress
(B) US National Congress
(C) Indian National Congress
(D) Didn’t join any party
Ans: (A) African National Congress

13. Where did ceremonies take place?
(A) Sandstone amphitheater
(B) New amphitheater
(C) Opera house
(D) None of the above
Ans: (A) Sandstone amphitheater

14. Number of deputy presidents elected are –
(A) Four
(C) One
(B) Five
(D) Two
Ans: (A) Four

15. Why did Mandela put freedom for the country before freedom for the family?
(A) Felt the pain of his citizens
(B) Impact of apartheid during prison days
(C) Had an Anti-Western mindset
(D) Had less love for family
Ans: (A) Felt the pain of his citizens

16. How many National Song(s) were sung during oath ceremony?
(A) One
(C) Two
(B) Three
(D) Four
Ans: (C) Two

17. In his long speech, what does Nelson Mandela say about decades-old brutality against blacks in Africa?
(A) Isolated Africa from West
(B) Came closer to starvation
(C) Flame of revolution rose
(D) Created supernatural courage, wisdom & generosity
Ans: (D) Created supernatural courage, wisdom & generosity

18. In whom Nelson Mandela had seen a glimpse of humanity?
(A) Guard
(B) Relative
(C) Townspeople
(D) God
Ans: (A) Guard

19. Choose the name who fought with Mandela against Racism?
(A) Chief Luthuli
(B) Bram Fischer
(C) Robert Sobukwe
(D) All of the above
Ans: (D) All of the above

20. What is “Apartheid”?
(A) Racial discrimination in the political system
(B) Freedom movement in S. Africa
(C) Oath ceremony of Nelson Mandela
(D) None of the above.
Ans: (A) Racial discrimination in the political system

21. What does “White Supremacy” mean by the author?
(A) White Amphitheatre
(B) Domination of white people in Society
(C) Domination of white people in Politics
(D) Treat every color people the same
Ans: (B) Domination of white people in Society

22. The desire for freedom of the people transformed:
(A) an animal into a man
(B) a frightened leader into a minister
(C) a frightened young man into a bold one
(D) a man into a woman
Ans: (C) a frightened young man into a bold one

23. According to Mandela, what is the greatest wealth of a nation?
(A)minerals
(C) diamonds
(B) gems
(D) people
Ans: (D) people

24. The word ‘curtailed’ means:
(A) increased
(C) reduced
(B) opposed
(D) enlarged
Ans: (C) reduced

25. What comes more naturally to the heart according to Mandela?
(A) hatred
(C) love
(B) unity
(D)racial discrimination
Ans: (C) love

26. The freedom of the author, who was black was:
(A) curtailed
(B) sanctioned
(C) opposed
(D) supported
Ans: (A) curtailed

27. A man who takes away another man’s freedom is
(A) White
(B) a prisoner of hatred
(C) criminal
(D) rude
Ans: (B) a prisoner of hatred

28. The inauguration was to celebrate the installation of:
(A) South Africa’s first capitalist govt.
(B) South Africa’s first democratic govt.
(C) South Africa’s first communist govt
(D) none of the above
Ans: (B) South Africa’s first democratic govt.

29. What pledge Nelson Mandela took on 10th May 1994 and asked people also to pledge?
(A) To continue the fight against the rotten political system
(B) Liberate people from suffering, poverty, and discrimination
(C) To live and let live for white people
(D) To pray for god for S. Africa
Ans: (B) Liberate people from suffering, poverty, and discrimination

30. What diplomatic things did What does Mandela say in his speech on the Western Countries?
(A) Racial policies framed by white people on dark-skinned people
(B) Physical harassment by white people in entire Africa
(C) Keeping South African people away from their own democratic rights
(D) All of the above
Ans: (D) All of the above

31. To whom Nelson Mandela wanted to say “Special thanks” in his speech but could not do it?
(A) African Patriots
(B) African Army
(C) African Politicians
(D) Western Nations for giving special status to S. Africa
Ans: (A) African Patriots


Tea From Assam MCQ

1. Which state did Pranjol belong to?
(A) Assam
(B) Goa
(C) Karnataka
(D) Delhi
Ans: (A) Assam

2. Pranjol and Rajvir were students in
a school in
(A) Dhekiabari
(B) Marian
(C) Delhi
(D) none of the above
Ans: (C) Delhi

3. Pranjol and Rajvir go to Assam by-
(A) air
(B) train
(C) taxi
(D) ship
Ans: (B) train

4. Assam is famous for the production of-
(A) tea
(B) coffee
(C) bread
(D) all of the above
Ans: (A) tea

5. Tea was first drunk in
(A) China
(B) Europe
(C) India
(D) America
Ans: (A) China

6. What was Pranjol’s father?
(A) a bank manager
(B) a school manager
(C) a tea-garden manager
(D) a transport manager
Ans: (C) a tea-garden manager

7. Tea came to Europe in-century.
(A) fifteenth
(B) sixteenth
(C) seventeenth
(D) eighteenth
Ans: (B) sixteenth

8. Tea was first drunk in China in —–
(A) 2000 B.C
(C) 2700 B.C
(B) 2300 B.C
(D) 3100 B.C
Ans: (C) 2700 B.C

9. How many cups of tea are drunk across the world daily?
(A) eighty thousand
(B) eighty lakh
(C) eighty crore
(D) eighty million
Ans: (C) eighty crore

10. Tea was mainly drunk in Europe as-.
(A) medicine
(B) sleep banishing drink
(C) soft drink
(D) all of the above
Ans: (A) medicine

11. This refreshing chapter, ‘Tea From Assam’ has been brought to us by
(A) Arup Kumar Dutta
(B) Lokesh Abrol
(C) Kumar Dutta
(D) None of the above
Ans: (A)Arup Kumar Dutta

12. This chapter is a very short description of a North-Eastern State of
India, which is?
(A) Darjeeling
(B) Assam
(C) Guwahati
(D) Tripura
Ans: (B) Assam

13. What is Assam famous for?
(A) Scenic beauty
(B) Tea plantations
(C) Hills & mountains
(D) All of the above
Ans: (B) Tea plantations

14. What is the name of Rajveer’s friend, in the chapter ‘Tea From Assam’?
(A) Rahul
(B) Rohan
(C) Ramesh
(D) Pranjol
Ans: (D) Pranjol

15. According to one story, an emperor discovered tea by chance, as in
the story, ‘Tea From Assam’.
(A) European
(B) American
(C)Japanese
(D) Chinese
Ans: (D) Chinese

16. Who has Pranjol invited to visit his home in summer vacations, in the story,
‘Tea From Assam’?
(A) Rahul
(B) Rohan
(C) Ravi
(D) Rajveer
Ans: (D) Rajveer

17. What does Arup Kumar Dutta describe in the chapter ‘Tea From Assam’?
(A) How tea has become a popular
beverage in the world
(B) How tea is grown in Assam
(C) How tea is exported)
(D) All of the above
Ans: (A) How tea has become a popular beverage in the world

18. What are the two Chinese words for tea as mentioned in ‘Tea From Assam’?
(A) Chai
(B) Chini
(C) Tea
(D) Both (A) & (B)
Ans: (D) Both (A) & (B)

19. What does the lesson, ‘Tea From Assam’ give us?
(A) a graphic description of the sea of tea bushes stretching as far as eyes can go in Assam
(B) A vivid picture of how tea is grown
(C) A complete analysis of tea plantations
(D) All of the above
Ans: (A) a graphic description of the sea of tea bushes stretching as far as eyes can go in Assam

20. How do tea pluckers pluck newly sprouted leaves, as described in the chapter, ‘Tea From Assam’?
(A) In groups with bamboo baskets on their backup
(B) Through special machines
(C) Through gadgets
(D) All of the above
Ans: (A) In groups with bamboo baskets on their backs

21. What was the name of the tea estate managed by Pranjol’s parents?
(A) Dhanibabad (B) Dhekiabari
(C) Dhekinabad
(D) None of the above
Ans: (B) Dhekiabari

22. What did Rajveer see at the tea estate, in the story ‘Tea From Assam’?
(A) Women with bamboo baskets on their backs
(B) Women plucking the new tea leaves
(C) Women singing traditional songs
(D) Both (A) & (B)
Ans: (D) Both (A) & (B)

23. The sprouting season lasts from to __ to ___, as per the lesson, ‘Tea From Assam’.
(A) October to December
(B) May to July
(C) January to March
(D) None of the above
Ans: (B) May to July

24. The best tea is produced during which season, as in the chapter, ‘Tea From Assam’?
(A) The sprouting season?
(B) From May to July
(C) During the rainy season
(D) Both (A) & (B)
Ans: (D) Both (A) & (B)

25. Which Indian state is Pranjol’s hometown?
(A) Delhi
(B)Assam
(C) Meghalaya
(D) Tripura
Ans: (B) Assam

26. What fascinated Rajveer, in the chapter, ‘Tea From Assam’?
(A) magnificent view of tea gardens
(B) over eighty crore cups of tea are drunk every day throughout the world
(C) Pranjol’s father is the manager of a tea garden in Upper Assam
(D) All of the above
Ans: (A) magnificent view of tea gardens

27. Pranjol didn’t share Rajvir’s excitement because
(A) he didn’t like the view from the train
(B) he had been born and brought up on a plantation
(C) he was upset about going back
(D) None of the above
Ans: (B) he had been born and brought up on a plantation

28. “Assam has the largest concentration of tea plantations in the world”. Who said this line in the chapter, ‘Tea From Assam’?
(A) Pranjol
(B) Rajveer
(C) Pranjol’s father
(D) The author
Ans: (A) Pranjol


Coorg MCQ

1. How much area of Coorg is covered by evergreen forests?
(A) ten percent
(B) twenty percent
(C) thirty percent
(D) forty percent
Ans: (C) thirty percent

2. From which river do Coorgs get water?
(A) Krishna
(C) Narmada
(B) Kaveri
(D) Tapi
Ans: (B) Kaveri

3. The Coorgi people are famous for the tradition of:
(A) enmity
(C) cleverness
(B) selfishness
(D) hospitality
Ans: (D) hospitality

4. Coorgs are descents of:
(A) Greeks
(B) Arabs
(C) Hindu Art
(D) both (A) and (B)
Ans: (D) both (A) and (B)

5. Who was General Cariappa?
(A) the first chief of the Indian Army
(B) a great political leader
(C) a great coffee planter
(D) a British officer
Ans: (A) the first chief of the Indian Army

6. The freshwater fish of Coorg is :
(A) whale
(C)’ mahseer
(B) shark
(D) dolphin
Ans: (C) mahseer

7. In which state of India is Coorg situated?
(A) Karnataka
(B) Goa
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu
Ans: (A) Karnataka

8. Coorg is famous for its-
(A) coffee plantation
(B) evergreen rainforests
(C) spices
(D) all of the above
Ans: (D) all of the above

9. The best season to visit Coorg is:
(A) September to March
(B) April to June
(C) July to August
(D) all the years
Ans: (A) September to March

10. The essay on ‘Coorg’ highlights the sharp observation and the ability for a graphic description of the wonderful land that is called Coorg the writer
(A) Lokesh Sawant
(B) Lokesh Abrol |
(C) Lokesh Prajapati
(D) None of the above
Ans: (B) Lokesh Abrol

11. This is a coffee-producing area in the Karnataka state of India.
(A) Coorg
(B) Bengaluru
(C) Hubli
(D) Mangalore
Ans: (A) Coorg

12. Where is Coorg situated?
(A) midway between Hubli & Mangalore
(B) midway between Mysore and the coastal town of Mangalore
(C) midway between Bengaluru & Hubli
(D)None of the above
Ans: (B) midway between Mysore and the coastal town of Mangalore

13. Coorg is the district of Karnataka.
(A) poorest
(B) richest
(C) oldest
(D) smallest
Ans: (D) smallest

14. What is India’s largest Tibetan settlement at Bylakuppe famous for?
(A) Buddhist monks
(B) Buddhist temples
(C) Buddhist population
(D) Both (A) & (B)
Ans: (D) Both (A) & (B)

15. These are the only people in India who are allowed to carry firearms without a license.
(A) Corgis
(B) Kodavus
(C) Mangaloreans
(D) Karnataka
Ans: (B) Kodavus

16. From the Brahmagiri hills, one can enjoy a panoramic view of the entire landscape of
(A) Mangalore
(B) Hubli
(C) Karnataka
(D) Coorg
Ans: (D) Coorg

17. There is the……….. island of Nisargadhama near Coorg, which can be reached through a rope bridge.
(A) sixty-four-acre
(B) Fifty-six-acre
(C) Forty-six-acre
(D) Eighty-five-acre
Ans: (A) sixty-four-acre

18. Coorg is famous for its-&-.
(A) traditional food & dresses
(B) rainforests & spices
(C) local cuisines & places
(D) All of the above
Ans: (B) rainforests & spices

19. What is the other name of Coorg?
(A) Kodagu
(B) Kodai
(C) Karnataka
(D) Kerala
Ans: (A) Kodagu

20. What does the writer, Lokesh Abrol say about Coorg?
(A) It is a beautiful place
(B) It must have come from the kingdom of God
(C) It is authentic & Ancient
(D) All of the above
Ans: (B) It must have come from the kingdom of God

21. Buddhist monks are settled in which is very close to Coorg.
(A) Nisargadhama
(B) Bylakuppe
(C) Hubli
(D) Mangalore
Ans: (B) Bylakuppe

22. Land of rolling hills is also known as.
(A) Coorg
(B) Mangalore
(C) Hubli
(D) Karnataka
Ans: (A) Coorg

23. In Coorg, September to March is the most pleasant season for tourists because
(A) during this period, the weather is perfect
(B) the air breathes of coffee
(C) animals can be seen closely
(D) Both (A) & (B)
Ans: (D) Both (A) & (B)

24. It is said that a part of the settled and married amongst the locals in Coorg.
(A) Alexander’s army
(B) Arabs
(C) Kurds
(D) None of the above
Ans: (A) Alexander’s army

25. Which dress is worn by the Arabs & the Kurds, as mentioned in the chapter, ‘Coorg’?
(A) Jubba
(B) Kuffia
(C) Long black coat
(D) None of the above
Ans: (B) Kuffia.

26. The― is one of the most decorated in the Indian Army.
(A) Coorg regiment (B) Coorg house
(D) Coorg soldier
(D) None of the above
Ans: (A) Coorg regiment

27. Which animals are seen enjoying in the lap of nature in Coorg?
(A) Elephants & Langurs
(B) Birds, bees & butterflies
(C) Kingfisher & squirrels
(D) All of the above
Ans: (D) All of the above

28. The river and mountains of Coorg offer various adventurous games like –
(A) river rafting
(B)Canoeing & rappelling
(C) rock climbing & mountain biking
(D) All of the above
Ans: (D) All of the

29. What does the long black coat with an embroidered waist belt Kuppia resemble?
(A) the cuffs were worn by the Arabs
(B) the Jubba worn by the Arabs
(C) the traditional dress of Kurds
(D) None of the above
Ans: (A) the cuffs worn by the Arabs

30. Why do some people feel, the people of Coorg originated from Arabs?
(A) Because of traditional marriages
(B) Because of the dresses they wear
(C) Because of their language
(D) All of the above
Ans: (B) Because of the dresses they wear

31. Which culture can be seen in the martial traditions, marriage, and religious customs of Coorg?
(A) Arabic culture
(B) Alexander’s culture
(C) South Indian culture
(D) All of the above
Ans: (B) Alexander’s culture


A Tiger In The Zoo MCQ

1. ‘He’ here stands for
(A) poet
(B) poet’s servant
(C) gatekeeper
(D) digerati
Ans: (D) tiger

2. The tiger’s paws are cushioned like-
(A) Cotton
(B) wool
(C) velvet
(D) stonen
Ans: (C) velvet

3. The word ‘right’ means-
(A) raise
(B) anger
(C) get up
(D) wakeup
Ans: (B) anger

4. The tiger’s paws are cushioned like
(A) Cotton
(B) wool
(C) velvet
(D) stone
Ans: (C) velvet

5. By “ignoring visitors”, what is the poet trying to say?
(A) tiger knows his power is restricted
(B) there is no use in showing rage
(C) he is less terrorizing because of the cage
(D) all of the above
Ans: (D) all of the above

6. Name the poetic device used in the line “Baring his white fangs, his claws”.
(A) metaphor
(B) assonance
(C) Oxymoron
(D) Consonance
Ans: (D) Consonance

7. Name the poetic device used in the line “He stalks in his vivid stripes”.
(A) metaphor
(C) Oxymoron
(B) assonance
(D) Consonance
Ans: (D) Consonance

8. What has been personified in the poem?
(A) tiger
(C) zoo
(B) Forest
(D) all of the above
Ans: (A) tiger

9. What sound does the tiger hear at night?
(A) Patrolling cars
(B) Flowing river
(C) Truck Horn
(D) All of the Above
Ans: (A) Patrolling cars

10. Where is the tiger’s strength locked?
(A) Behind the jungle nen
(B) Behind the bars
(C) Behind his nature
(D) None of the Above
Ans: (B) behind the bars

11. How should the tiger walk through the grass?
(A) With great difficulty
(B) With ease
(C) With practice
(D) None of the Above HO
Ans: (B) With ease

12. How does the tiger walk in the cage?
(A) With sadness
(B) With Happiness
(C) With confusion
(D) With pride
Ans: (D) With pride

13. How does the tiger feel in the cage?
(A) He was in a sad mood
(B) He was in a happy mood
(C) He was in an angry mood
(D) He was surprised
Ans: (C) He was in an angry mood

14. What describes a “tiger in a cell”?
(A) Locked in a concrete cell
(B) snarling around houses
(C) shadow, long grass
(D) baring his white fangstm
Ans: (A) Locked in a concrete cell

15. At what does the tiger look at at night?
(A) Patrolling cars
(B) His House
(C) Stars
(D) All of the Above
Ans: (C) Stars

16. How do the eyes of the tiger look?
(A) Sad
(B) brilliant
(C) dark
(D) Light
Ans: (B) Brilliant

17. How does the caged tiger react to the visitors?
(A) He ignores them
(B) With a happy face
(C) With a sad face
(D) Proudly
Ans: (A) He ignores them

18. Who passes near the water hole?
(A) Fat Pig
(B) Fat Buffalo
(C) Fat Deer
(D) All of the Above
Ans: (C) Fat Deer

19. Where should the tiger hide to himself?
(A) Behind the tree
(B) In the shadow
(C) In the house
(D) in the jungle
Ans: (B) In the shadow

20. What described “tiger in a jungle”?
(A) Locked in a concrete cell
(B) His strength behind bars.
(C) Ignoring visitors
(D) Baring his white fangs
Ans: (D) baring his white fangs

21. Why should he be lurking in the shadow?
(A) Out of fear
(B) Out of anger
(C) To catch the deer
(D) Both A and B
Ans: (C) to catch the deer

22. Name the poetic device used in the line “On pads of velvet quiet”.
(A) metaphor
(B) assonance
(C) Oxymoron
(D) Consonance
Ans: (A) metaphor

23. Name the poetic device used in the line “In his quiet rage”.
(A) metaphor
(B) assonance
(C) Oxymoron
(D) Consonance
Ans: (C) Oxymoron

24. The poem draws a contrast between ……and……
(A) animals, human beings
(B) tiger in a zoo, the tiger in a forest
(C) tiger in a zoo, humans
(D) humans, tigers in the forest
Ans: the (B) tiger in a zoo, the tiger in a forest

25. Who composed these lines?
(A) Robert Frost
(B) Leslie Norris
(C) Robin Klein
(D) W.B. Yeats
Ans: (B) Leslie Norris

1. Who was Amanda?
(A) A college-going girl.
(B) A school-going girl.
(C) A factory worker.
(D) None of the Above
Ans: (B) A school-going girl.


Amanda MCQ

2. How is silence described?
(A) Golden
(B) Silver
(C) Platinum
(D) Love
Ans: (A) Golden

3. What does Amanda wish to do in the sea?
(A) catch the fishes
(B) hunt various animals
(C) watch soft-moving waves
(D) None of the Above
Ans: (C) watch soft-moving waves

4. Name the literary device used in the line “freedom is sweet”
(A) Anaphora
(B) Enjambment
(C) Metaphor
(D) Alliteration
Ans: (C) Metaphor

5. How should Amanda sit?
(A) Long Sit
(B) Side Sit
(C) Straight
(D) Ring Sit
Ans: (C) Straight

6. She is being instructed to
(A) clean her room
(B) clean her uniform
(C) wash the dress
(D) lit the candle
Ans: (A) clean her room

7. What should Amanda not do to her shoulders?
(A) Straight
(C) Ring
(B) Hunch
(D) None of the Above
Ans: (B) Hunch

8. What could Amanda do if she were a
mermaid?
(A) Be in the green sea
(B) Lead a relaxing life
(C)All of the above
(D) None of the above
Ans: (C) All of the above

9. What does Amanda wish to do in the sea?
(A) Catch the fishes
(B) Hunt various animals
(C) Watch soft-moving waves
(D) None of the Above
Ans: (C) watch soft-moving waves

10. Who is asked to stop sulking?
(A) Amanda
(B) Poet
(C) Amanda’s mother
(D) Poet’s friend
Ans: (A) Amanda

11. What was Amanda to finish?
(A) Her Homework
(B) Her hair
(C) Her bath
(D) Catch the fishes
Ans: (A) Her Homework

12. Amanda thinks that she’ll never let down her
(A) white hair
(B) bright hair
(C) yellow hair
(D) bronze hair
Ans: (B) bright hair

13. What does the speaker ask Amanda not to do to her nails?
(A) Wash it
(B) Bite it
(C) Hurt it
(D) none of the above
Ans: (B) Bite it

14. Name the literary devices used in the line “Stop that slouching and sit up straight”.
(A) Anaphora
(C) Metaphor
(B) Assonance
(D) Alliteration
Ans: (D) Alliteration

15. Why should Amanda not eat chocolate?
(A) It causes heart disease.
(B) It will damage the liver.
(C) It causes acne.
(D) It causes cancer.
Ans: (C) it causes acne.

16. Who is the poet of the poem “Amanda”?
(A) Leslie Norris
(B) Robert Frost
(C) Carolyn Wells
(D) Robin Klein
Ans: (D) Robin Klein

17. How is silence described?
(A) Golden
(C) Platinum
(B) Silver
(D) Love
Ans: (A) Golden

18. She is instructed to –
(A) eat meals
(B) take tea
(C) blow the fire out
(D) sit up straight
Ans: (D) sit up straight

19. What is the meaning of “slouching”?
(A) Bend
(C) lie down
(B) Sit in a lazy way
(D) bend backward
Ans: (B) Sit in a lazy way

20. What does she picture herself as in the last stanza?
(A) Mermaid
(B) Orphan
(C) Rapunzel
(D) None of the Above
Ans: (D) None of the Above

21. Name the literary device used in the line “Don’t bite your nails, Amanda! Don’t hunch your shoulders, Amanda!”
(A) Anaphora
(C) Metaphor
(B) Enjambment
(D) Alliteration
Ans: (A) Anaphora

22. I am an orphan, roaming the street. I pattern soft dust with my hushed, bare feet, The silence is golden, and the freedom is sweet.
i) The tone of the given lines is
(A) analytical.
(B) despairing.
(C) peaceful.
(D) nervous.
Ans: (C) peaceful

23. The golden silence is contrasted with the
(A) The chaos of the street.
(B) constant instructions received.
(C) The sweetness of freedom.
(D) hushed, bare feet.
Ans: (B) constant instructions received.

24. What will Amanda’s behavior make people think?
(A) Her mother loves her
(B) Her mother harasses her
(C) Her mother is understanding
(D) Both A and C
Ans: (B) her mother harasses her

25. Don’t bite your nails, Amanda! Don’t hunch your shoulders, Amanda! Stop that slouching and sit up straight, Amanda!
i) The purpose of the speaker’s words in the given extract is to
(A) show the speaker’s power over the listener.
(B) make the listener a better human being.
(C) advise the listener as an elder.
(D) improve the listener’s posture and habits.
Ans: (D) improve the listener’s posture and habits.

26. What does the repetition of “Amanda!” at the end of each line reflect?
(A) It describes the speaker I talking to.
(B) It represents the absent-mindedness of the listener.
(C) It shows the frustration of the speaker.
(D) It helps create a rhyme scheme.
Ans: (C) It shows the frustration of the speaker.

27. In Amanda there are………stanza
(A) five
(B) six
(C) seven
(D) eight
Ans: (C) seven

28. The sea is
(A) languid and emerald
(B) languid only
(C) emerald only
(D) None of these
Ans: (A) languid and emerald


Leave a Comment