Class 10 English Chapter 5 Question Answer | A Tiger In The Zoo

আপুনি বাৰু Class 10 English Chapter 5 Question Answer বা A Tiger In The Zoo Question Answer বিচাৰি আছে নেকি? তেন্তে চিন্তাৰ কোনো কাৰণ নাই, আজি আমি আপোনালোকৰ বাবে Class 10 English Chapter 5 Question Answer লৈ আহিছোঁ।

ইয়াৰ ওপৰিও যদি আপুনি Class 10 English Chapter 4 Question Answer পঢ়িব খোজে লগতে Class 10 English Grammar পঢ়িব খোজে তেন্তে তলত দিয়া লিংকৰ জৰিয়তে English Grammar ৰ প্ৰয়োজনীয় সকলো অধ্যায় পঢ়িব পাৰিব।

You Can Also Read:

Class 10 English Chapter 5 Question Answer

Class 10 English Chapter 5 Question Answer 2023 Final Exam

ওপৰত উল্লেখ কৰা মতে আজি আমি আপোনালোকৰ সৈতে Class 10 English Chapter 5 Question Answer আলোচনা কৰিব গৈ আছো। এই লিখনিৰ জৰিয়তে আমি আপোনালোকৰ বাবে পাঠ্যপুথিত উল্লেখিত সকলো প্ৰশ্ন উত্তৰ দিয়াৰ ওপৰিও পৰীক্ষাৰ বাবে আমি নানা ধৰণৰ প্ৰশ্ন উত্তৰ ইয়াত সংযোগ কৰিছো

ইয়াত আমি অতিৰিক্ত প্ৰশ্ন উত্তৰ শিতানত অতি চমু প্ৰশ্ন উত্তৰ, চমু প্ৰশ্ন উত্তৰ, বহল প্ৰশ্ন উত্তৰৰ লগতে HSLC Final Exam 2024 ৰ বাবে কিছু সম্ভাব্য প্ৰশ্ন উত্তৰ যোগান ধৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে।

আশা কৰোঁ আপোনালোকে এই লিখনিৰ জৰিয়তে উপকৃত হব। আপুনি বিচাৰিলে Nitid Academy নামৰ YouTube Channel ত গৈ সম্পূৰ্ণ Video Class বিনামূল্য চাব পাৰিব।

A Tiger In The Zoo MCQ 2024

1. ‘He’ here stands for
(A) poet
(B) poet’s servant
(C) gatekeeper
(D) digerati
Ans: (D) tiger

2. The tiger’s paws are cushioned like-
(A) Cotton
(B) wool
(C) velvet
(D) stonen
Ans: (C) velvet

3. The word ‘right’ means-
(A) raise
(B) anger
(C) get up
(D) wakeup
Ans: (B) anger

4. The tiger’s paws are cushioned like
(A) Cotton
(B) wool
(C) velvet
(D) stone
Ans: (C) velvet

5. By “ignoring visitors”, what is the poet trying to say?
(A) tiger knows his power is restricted
(B) there is no use in showing rage
(C) he is less terrorizing because of the cage
(D) all of the above
Ans: (D) all of the above

6. Name the poetic device used in the line “Baring his white fangs, his claws”.
(A) metaphor
(B) assonance
(C) Oxymoron
(D) Consonance
Ans: (D) Consonance

7. Name the poetic device used in the line “He stalks in his vivid stripes”.
(A) metaphor
(C) Oxymoron
(B) assonance
(D) Consonance
Ans: (D) Consonance

8. What has been personified in the poem?
(A) tiger
(C) zoo
(B) Forest
(D) all of the above
Ans: (A) tiger

9. What sound does the tiger hear at night?
(A) Patrolling cars
(B) Flowing river
(C) Truck Horn
(D) All of the Above
Ans: (A) Patrolling cars

10. Where is the tiger’s strength locked?
(A) Behind the jungle nen
(B) Behind the bars
(C) Behind his nature
(D) None of the Above
Ans: (B) behind the bars

11. How should the tiger walk through the grass?
(A) With great difficulty
(B) With ease
(C) With practice
(D) None of the Above HO
Ans: (B) With ease

12. How does the tiger walk in the cage?
(A) With sadness
(B) With Happiness
(C) With confusion
(D) With pride
Ans: (D) With pride

13. How does the tiger feel in the cage?
(A) He was in a sad mood
(B) He was in a happy mood
(C) He was in an angry mood
(D) He was surprised
Ans: (C) He was in an angry mood

14. What describes a “tiger in a cell”?
(A) Locked in a concrete cell
(B) snarling around houses
(C) shadow, long grass
(D) baring his white fangstm
Ans: (A) Locked in a concrete cell

15. At what does the tiger look at at night?
(A) Patrolling cars
(B) His House
(C) Stars
(D) All of the Above
Ans: (C) Stars

16. How do the eyes of the tiger look?
(A) Sad
(B) brilliant
(C) dark
(D) Light
Ans: (B) Brilliant

17. How does the caged tiger react to the visitors?
(A) He ignores them
(B) With a happy face
(C) With a sad face
(D) Proudly
Ans: (A) He ignores them

18. Who passes near the water hole?
(A) Fat Pig
(B) Fat Buffalo
(C) Fat Deer
(D) All of the Above
Ans: (C) Fat Deer

19. Where should the tiger hide to himself?
(A) Behind the tree
(B) In the shadow
(C) In the house
(D) in the jungle
Ans: (B) In the shadow

20. What described “tiger in a jungle”?
(A) Locked in a concrete cell
(B) His strength behind bars.
(C) Ignoring visitors
(D) Baring his white fangs
Ans: (D) baring his white fangs

21. Why should he be lurking in the shadow?
(A) Out of fear
(B) Out of anger
(C) To catch the deer
(D) Both A and B
Ans: (C) to catch the deer

22. Name the poetic device used in the line “On pads of velvet quiet”.
(A) metaphor
(B) assonance
(C) Oxymoron
(D) Consonance
Ans: (A) metaphor

23. Name the poetic device used in the line “In his quiet rage”.
(A) metaphor
(B) assonance
(C) Oxymoron
(D) Consonance
Ans: (C) Oxymoron

24. The poem draws a contrast between ……and……
(A) animals, human beings
(B) tiger in a zoo, the tiger in a forest
(C) tiger in a zoo, humans
(D) humans, tigers in the forest
Ans: the (B) tiger in a zoo, the tiger in a forest

25. Who composed these lines?
(A) Robert Frost
(B) Leslie Norris
(C) Robin Klein
(D) W.B. Yeats
Ans: (B) Leslie Norris

Thinking About the Poem [Page No. 30]

1. Read the poem again and work in pairs or groups to do the following tasks.

i) Find the words that describe the movements and actions of the tiger in the cage and in the wild. Arrange them in two columns.
Ans:

In the CageIn the Wild
Stalks, Few steps of his cage, Quiet rage Locked in concrete cell, Stalking-the length of his cage Ignoring visitors. He hears the last voice Stares at the brilliant stars.Lurking in shadow, Sliding through long grass, Snarling around houses, Baring his white fangs, his claws, Terrorising the village.

ii) Find the words that describe the two places and arrange them in two columns.
Ans:

CageWild
Few steps of his cage,Shadow, Long grass, Water
Locked, Concrete cell,hole, Plump deer,
Behind bars, Visitors,Houses at jungle’s edge,
Patrolling carsVillage

2) Notice the use of a word repeated in lines such as these

  1. On pads of velvet quiet, In his quiet rage.
  2. And stares with his brilliant eyes At the brilliant stars.

What do you think is the effect of this repetition?

Ans: This repetition is a poetic device used by the poet in order to increase the intensity of the tiger’s rage and his helpless silence. ‘Velvet quiet’ refers to the quiet velvet pads of the tiger, which cannot run or leap. They can only walk around the limited space in the cage. The use of ‘quiet rage’ symbolises the anger and ferocity that is building up inside the tiger as it wants to run out into the forest and attack a deer, but the rage is quiet because he is locked in the cage and is helpless. The repetition of ‘quiet’ has, thus, brought immense beauty to the poem. Similarly, the use of ‘brilliant’ for the tiger’s eyes as well as the stars also brings out the magnificence of these lines. The tiger stares at the brilliant stars with his brilliant eyes dreaming about how beautiful his life could be in the forest. The repetition thus, gives a wonderful effect to the poem.

3) Read the following two poems one about a tiger and the other about a panther. Then discuss:

  • Are zoos necessary for the protection or conservation of some species of animals?
  • Are they useful for educating the public?
  • Are there alternatives to zoos?

The Tiger

The tiger behind the bars of his cage growls,
The tiger behind the bars of his cage snarls,
The tiger behind the bars of his cage roars,
Then he thinks.
It would be nice not to be behind bars all
The time
Because they spoil my view
I wish I were wild, not on show.
But if I were wild, hunters might shoot me,
But if I were wild, food might poison me,
But if I were wild, water might drown me.
Then he stops thinking
And…
The tiger behind the bars of his cage growls,
The tiger behind the bars of his cage snarls,
The tiger behind the bars of his cage roars.

– Peter Niblett

The Panther

His vision, from the constantly passing bars,
has grown so weary that it cannot hold
anything else. It seems to him there are
a thousand bars; and behind the bars, no world.
As he paces in cramped circles, over and over,
the movement of his p0werful soft strides
is like a ritual dance around a centre
in which a mighty will stands paralysed.
Only at times, the curtain of the pupils
lifts, quietly. An image enters in,
rushes down through the tensed, arrested muscles,
plunges into the heart and is gone.

– Rainer Maria Rilke

Ans: Several species of animals are on the verge of extinction. Even tigers and lions are not safe in the forest due to poaching that is done for trade, etc. Zoos are, thus, necessary for the protection or conservation of these species. Zoos are safe and can also be used to educate the public about the importance of wild animals and their role in maintaining the ecological ‘ balance. Wildlife sancturies, reserves and national parks are some alternatives to zoos. These not only help in the protection and conservation of these species, but also provide them with a natural habitat.

Leave a Comment